Historisk arkiv

Friluftsliv som grønn resept

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen ønsker et miljøvennlig friluftsliv som også bidrar til å styrke folkehelsen. Særlig viktig er det å legge friluftsmulighetene for barn og unge godt til rette og styrke friluftsorganisasjonenes vilkår.

Regjeringen ønsker et miljøvennlig friluftsliv som også bidrar til å styrke folkehelsen. Særlig viktig er det å legge friluftsmulighetene for barn og unge godt til rette og styrke friluftsorganisasjonenes vilkår. (25.04.03)

Pressemelding


Dato: 25.04.03

Friluftsliv som grønn resept

Regjeringen ønsker et miljøvennlig friluftsliv som også bidrar til å styrke folkehelsen. Særlig viktig er det å legge friluftsmulighetene for barn og unge godt til rette og styrke friluftsorganisasjonenes vilkår. Dette går frem av stortingsmeldingen om regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som presenteres i dag.

Fritidsfiske. Foto: Svein Magne Fredriksen
- Friluftsliv gir gode naturopplevelser og økt miljøkunnskap og er et viktig bidrag til bærekraftig bruk av vår natur- og kulturarv, sier miljøvernminister Børge Brende.

Allemannsretten

Allemannsretten skal befestes som et fundament for friluftslivet. Miljøvernministeren vil motarbeide utviklingstrekk som innskrenker allemannsretten og lover derfor flere tiltak for å styrke denne retten.

- Vi vil følge opp forslagene til lovendringer, kartlegge utviklingen og sikre allemannsretten i naturområder og i strandsonen, sier Børge Brende.

Norsk friluftsliv i endring

'Ut på tur aldri sur.' Regjeringen vil sikre allemannsretten i naturområder. Foto: Elisabeth Haveraaen.Ferske analyser fra Statistisk sentralbyrå dokumenterer stabilitet i aktivitetsmønsteret i Norge de siste ti årene. Men det er også tegn som tyder på at norsk friluftsliv er i gradvis endring. Mens oppslutningen om fotturer, skiturer og bruken av sykkel til turformål er økende, faller sportsfiske, bærplukking og båtaktiviteter i popularitet.

Til grunn for samarbeidsregjeringens forslag i meldingen om Rikets miljøtilstand ligger stortingsmeldingen om friluftsliv – "Ein veg til høgare livskvalitet" (st. meld. nr. 39 – 2000/2001) som Stortinget behandlet i fjor vår.

Kontaktperson

Avdelingsdirektør Harald Ruberg, 22 24 58 90