Historisk arkiv

Hytteutbyggingen må bli mer naturvennlig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Hytteutbyggingen må i framtiden ta mer hensyn til natur og miljø. Miljøvernminister Knut Arild Hareide ber kommunene trekke klarere grenser for hvor hytteutbyggingen kan tillates. (18.03.05)

Pressemelding

Dato: 18.03.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Hytteutbyggingen må bli mer miljø- og naturvennlig

HytterHytteutbyggingen må i framtiden ta mer hensyn til natur og miljø. Miljøvernminister Knut Arild Hareide ber kommunene trekke klarere grenser for hvor hytteutbyggingen kan tillates.

- Det er for mange eksempler i dag på at hytteområder fører til for store inngrep i sårbare natur- og kulturmiljøer . For mye av hytteutbyggingen skjer tilfeldig og fragmentert. Kommunene må tenke langsiktig og styre utviklingen i riktig retning gjennom bruk av kommuneplanen, sier Hareide.

Miljøvernministeren presenterer i Rikets miljøtilstand nye føringer for en mer miljøvennlig hyttepolitikk, med spesielt fokus på utbyggingen i fjellheimen og nær vann- og vassdrag. Utbyggingen bør blant annet ikke skje i store sammenhengende fjellområder og på snaufjell, og der hvor arter som for eksempel villreinen blir truet av inngrepene.

Hvert år bygges det mer enn fem tusen nye hytter i Norge, og minst like mange eldre hytter utvides og utbedres. Økt standard betyr mer bruk. En stor del av hyttebyggingen skjer i fjell- og utmarksområder. Mye av fritidsbebyggelsen inngår som en del av kommunenes satsing på reiseliv og landbruk, og gir nye utviklingsmuligheter. Men utviklingen legger også press på arealer og økt energiforbruk.

- Vi vil følge utviklingen nøye og vurdere hvorvidt myndighetene bør utvikle ulike virkemidler for styring av energiform og energiforbruk i områder for fritidsbebyggelse, sier Hareide.

Hovedprinsippene for utbyggingen bør avklares gjennom kommunale og regionale planprosesser. Målet bør være å sikre store sammenhengende naturområder og viktige naturverdier og kulturmiljøer, og sikre at utviklingen skjer innenfor en helhetlig regional- og næringspolitisk ramme.

- Hytteutbyggingen utgjør en viktig kilde til verdiskaping og sysselsetting i mange kommuner. Det ser ut til at de kommuner som har en bevisst holdning til utbyggingstempo og samarbeid mellom utbyggerne klarer å skape flest positive lokale ringvirkninger, sier Hareide.

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Jarle Jensen tel 22 24 59 25
Seniorrådgiver Bjørn Casper Horgen tel 22 24 59 09

Illustrasjonsfoto av hytter (MD)