Historisk arkiv

Økt innsats mot farlige kjemikalier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen lanserer en mer aktiv politikk for å redusere utslipp av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Miljøvernministeren krever utslippsreduksjoner av alle de farligste kjemikalieren. Det skal også rettes omfattende innsats mot fortsatte utslipp av P

Regjeringen lanserer en mer aktiv politikk for å redusere utslipp av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Målet for å redusere utslipp av de farligste miljøgiftene utvides til å gjelde alle de farligste kjemikaliene. Miljøvernministeren varsler sterkere kontroll og strengere oppfølging av brudd på egelverket. Innsatsen mot utslipp av PCB og bromerte flammehemmere blir ytterligere intensivert (25.04.03)

Miljøvernminister Børge Brende:

- Økt innsats mot farlige kjemikalier

Regjeringen lanserer en mer aktiv politikk for å redusere utslipp av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Målet for å redusere utslipp av de farligste miljøgiftene utvides til å gjelde alle de farligste kjemikaliene. Miljøvernministeren varsler sterkere kontroll og strengere oppfølging av brudd på regelverket. Innsatsen mot utslipp av PCB og bromerte flammehemmere blir ytterligere intensivert

Miljøgiften brommerte flammehemmere finnes blant annet i PCer.
Miljøgiften brommerte flammehemmere finnes blant annet i PCer. Kasserte PCer utgjør et potensielt stort miljøproblem. Foto: Svein Magne Fredriksen

Den nye politikken presenteres i dag i stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand.

- Mye er oppnådd når det gjelder utslippsreduksjoner, men det gjenstår formidable utfordringer. Jeg vil derfor prioritere en mer aktiv kjemikaliepolitikk, både på den internasjonale arena og på hjemmebane, sier miljøvernminister Børge Brende.

Miljøvernministeren følger opp med tiltak på flere områder:

Utvide miljøgiftsmål

Regjeringen har tidfestede mål om å stanse eller redusere utslipp av ca. 20 miljøgifter. Regjeringen utvider dette miljøgiftsmålet til å omfatte alle de farligste kjemikaliene. Dette gjøres ved å la målet omfatte alle stoffer som tilfredsstiller konkrete kriterier for helse- og miljøfare.

- Utvidelsen av vårt nasjonale miljøgiftsmål gir et godt faglig grunnlag og gjør oss i stand til å reagere raskt på ny kunnskap om nye miljøgifter. Det er nødvendig at dette følges opp med økt innsats for å få mer kunnskap og bedre håndtering av kjemikalier, sier Børge Brende.

Styrke kjemikaliekontrollen

Kontroll med etterlevelse av regelverket er et sentralt virkemiddel på kjemikalieområdet. For å øke den allmennpreventive virkningen av tilsynet skal miljøvernmyndighetene i større grad bruke varsel og vedtak om tvangsmulkt. I tillegg skal miljøvernmyndighetene i økende grad anmelde alvorlige brudd på kjemikalieregelverket.

Handlingsplan mot utslipp av bromerte flammehemmere

Handlingsplanen innebærer en omfattende satsing for å redusere utslippene av miljøgiftene bromerte flammehemmere . Bromerte flammehemmere er en gruppe miljøgifter der utslippene har vært økende, og som i økende grad gjenfinnes i naturen og i mennesker, blant annet i blod og morsmelk. Miljøgiftene kan også ramme evnen til reproduksjon. Handlingsplanen inneholder mange tiltak for å redusere utslipp, både forbud, direkte reguleringer, avfallstiltak og ulike informasjons- og kartleggingstiltak.

Handlingsplan mot utslipp av PCB

Handlingsplanen skal stanse gjenværende utslipp av PCB. Selv om forbudet mot PCB ble innført for lenge siden, finnes PCB fremdeles i en del produkter og bygningsmaterialer som ennå er i bruk. Handlingsplanens tiltak skal sikre at dette ikke vil medføre ny tilførsel av PCB til miljøet. Handlingsplanen omfatter også Regjeringens ambisiøse arbeid med opprydding av PCB i forurenset grunn og forurensede sedimenter

Påvirke nytt kjemikalieregleverk i EU/EØS

Utkast til nytt kjemikalieregleverk i EU er ventet å foreligge i løpet av 2003. Norge

vil bli berørt av et nytt regelverk på kjemikalieområdet gjennom EØS-avtalen. Norske synspunkter er tidligere oversendt EU-kommisjonen. Regjeringen vil nå øke ambisjonsnivået og øke fokus på miljøfarlige kjemikalier i det nye regelverket.

Internasjonal innsats mot miljøgifter

Norge arbeider for å styrke internasjonale avtaler for miljøgifter, slik at de vil omfatte flere miljøgifter og inneholde sterkere krav. Norge vil spesielt arbeide for en forpliktende global innsats mot utslipp av tungmetaller, med spesiell fokus på kvikksølv.

Konkretisere nullutslippsmålet

Nullutslippsmålet for petroleumsvirksomheten blir konkretisert når det gjelder utslipp av miljøfarlige stoffer. Nullutslippsmålet betyr at det som hovedregel ikke skal slippes ut miljøfarlige stoffer, enten det gjelder tilsatte kjemiske stoffer eller naturlig forekommende kjemiske stoffer. I stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk blir nullutslippsmålet konkretisert i forhold til mål og kriterier for helse- og miljøfarlige kjemikalier.

Ikke miljøgifter i forbrukerprodukter

Hvis miljøgifter brukes i forbrukerprodukter, er det svært vanskelig å unngå at de slippes ut til miljøet gjennom bruk eller når produktene blir avfall. Regjeringen vil derfor at de høyest prioriterte miljøgiftene ikke skal brukes i forbrukerprodukter hvis det ikke er iverksatt tiltak som hindrer utslipp til miljøet under stoffets livsløp.

Kontaktperson