Historisk arkiv

Hva gjør Norge internasjonalt for å bekjempe vold mot barn?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs studie om vold mot barn — markering i Norge

Statssekretær Raymond Johansen

Hva gjør Norge internasjonalt for å bekjempe vold mot barn?

11. oktober 2006

Artikkel 19 i FNs Barnekonvensjon sier at barn skal beskyttes mot ”-- alle former for fysisk eller psykisk vold, skade eller misbruk, vanskjøtsel eller forsømmelig behandling, mishandling eller utnytting – ”. Nesten alle land har forpliktet seg til å beskytte barn mot vold, men FN-rapporten som lanseres i dag tegner et dystert bilde. Vold mot barn skjer overalt. Det skjer i alle land og i alle samfunnslag. Det skjer ikke utelukkende i krig og konflikt. Rapporten viser at vold mot barn skjer i hjem, i skoler, i institusjoner og i samfunnet. Det rammer så uendelig mange barn i hverdagen, og av ulike årsaker forblir volden fortiet og underrapportert. Det er en menneskerettighetskrise i det stille.

Hovedbudskapet i rapporten er at ingen vold mot barn kan rettferdiggjøres og at all vold kan forebygges. FN-eksperten, Paulo Pinheiro, som jeg og mange her hadde gleden av å treffe da han besøkte Norge i mai, retter en sterk appell til det internasjonale samfunn om å ta problemene på alvor. Han angir retninger og muligheter til helhetlig handling. Han fastholder statenes ansvar. Men han fastholder også behovet for samhandling mellom ulike samfunnsaktører. Og han understreker viktigheten av at barn blir hørt og lyttet til. Barn og unge - jenter og gutter - trenger mer beskyttelse enn voksne.

Vi må derfor alle lese rapporten. Vi må gjøre aktiv bruk av den. Jeg vil gi honnør til statsråd Bekkemellem og hennes embetsverk for initiativet til denne markeringen. Vi vil selvsagt også samarbeide nært i det videre arbeidet. Norge ønsker å være med på å virkeliggjøre barns rettigheter. Vi vil ta vår del av ansvaret både nasjonalt, regionalt og internasjonalt.

La meg nå si litt om hva vi allerede gjør internasjonalt og hvem vi jobber mest med.

Det er mange som ønsker å forbedre livene til barn som utsettes for vold. Vi har nå hørt fra UNICEF, en FN-organisasjon som Norge har støttet over lang tid, både politisk og finansielt.

Med sin forankring i barnekonvensjonen har UNICEF en klar oppgave og også spesielle fortrinn når det gjelder bekjempelse av vold mot barn. UNICEF ønsker å styrke mekanismer for beskyttelse av barn mot alle former for misbruk, avvisning, utnyttelse, og vold - inkludert barnearbeid. Dette arbeidet støtter Norge. Beskyttelsesmekanismer for barn i.f.t. seksuelt misbruk, rekruttering av barnesoldater og bruk av landminer er sentralt i vårt samarbeid med UNICEF.

To andre FN-organ har også vært spesielt involvert: Verdens helseorganisasjon (WHO) og Høykommissæren for menneskerettigheter. Det gjenspeiler ønsket om å se mer helhetlig på problemet. Menneskerettigheter, helse og beskyttelse av barn – det henger sammen, og en av utfordringene blir nå å påse at relevante aktører samarbeider enda bedre. Vi må unngå duplisering av arbeid og sikre at ressursene blir brukt på en mest mulig effektiv måte - dette er i tråd med Norges posisjon i det pågående reformarbeidet i FN.

En av de gjennomførte reformene i FN er opprettelsen av det nye MR-rådet som nettopp har avsluttet sin andre regulære sesjon i Genève. Norge er ikke medlem i MR-rådet, men vi kan sette fokus på hvordan rådet best mulig kan se på spørsmål som gjelder barn, herunder vold mot barn. Også FNs barnekomite har en viktig rolle i oppfølgingen av rapporten.

Norge støtter også en rekke andre FN-organer med program og prosjekter for å forebygge og beskytte barn mot vold. Jeg kan eksempelvis nevne UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) som har et særansvar for å bekjempe menneskehandel. Handel med mennesker er det moderne slaveri. Tusenvis av barn selges daglig og mange utsettes for vold, seksuell utnyttelse og trakassering. Denne uken deltar en norsk delegasjon på møter i Wien der kampen mot menneskehandel står sentralt. Dette er en viktig sak for Regjeringen, og vi støtter en rekke prosjekter internasjonalt, både i UNODC, men også i OSSE og Europarådet . Ytterligere tiltak legges frem senere denne måneden gjennom Regjeringens nye handlingsplan mot menneskehandel. Der vil dere også finne særtiltak i.f.t. barn.

Jeg har nevnt OSSE og Europarådet. Det er viktig å huske at i tillegg til FN, vil vi følge prosesser og tiltak som skjer regionalt – også i NATO og EU . I Europarådet kommer snart et utredningsarbeid med tiltak for å fremme ikke-voldelig oppdragelse av barn: ”Positive parenting – non-violent upbringing”. Norge står sammen med andre land bak dette initiativet.

Avslutningsvis må jeg nevne våre bidrag gjennom utviklingspolitikken. Norsk utviklingspolitikk hviler på et grunnlag om at alle mennesker er like mye verdt – barn som voksne. Beskyttelse av barn mot seksuell utnytting er allerede et sentralt element i norsk utviklingsstrategi for barn og unge i sør. Der har vi planen: ” Tre milliarder grunner”.

Spørsmålet er om vi kan få flere spesifikke elementer om barnebeskyttelse inn i planene til våre bistandspartnere, både multilateralt og bilateralt? Eksempelvis sier FNs tusenårsmål nr. 2 at ”Alle barn skal få gå på skole”. Skal vi nå FNs tusenårsmål, må vi fokusere på barns rettigheter og behov. Det må da legges til rette for en skoletilværelse fri for vold – enten det er vold fra lærere eller fra medelever. Hvordan kan Norge bidra til dette?

Arbeid med barns rettigheter er også blitt stadig viktigere i utviklingsbankene. Verdensbanken lanserte forrige måned sin World Development Report 2007: “Development and the Next Generation”. Det er positivt at banken får en økende bevissthet om de utfordringer og muligheter en står overfor når det gjelder barn og utvikling. Norge vil følge med på den videre behandlingen av rapporten.

Eksemplene jeg har trukket fram viser mangfoldet i den norske innsatsen internasjonalt. FN-rapporten viser også til at mye er oppnådd - men mer trengs. Og vi skal gjøre mer. Gjennom en bred og helhetlig innsats kan vi være med på å skape endring.

Om noen timer lanseres rapporten i FN i New York. Der vil HKH Kronprins Haakon delta, og på den måten får Norge vist sin fortsatte vilje til å løfte frem problemet internasjonalt. HKH Kronprins Haakon skal også delta i side-arrangementer der dialog med barn og unge vil stå sentralt. Hans rolle som goodwill ambassadør for UNDP og Tusenårsmålene er her et verdifullt bidrag.

Vi ser frem til en videre dialog med dere som er her fra forskningsmiljøene, fra frivillige organisasjoner og fra Barneombudet. Sammen kan vi hjelpe flere barn til et anstendig liv.Vi kan gi håp til de mange barna som lider. Som har en hverdag fylt av frykt, smerte og usikkerhet.

Takk for oppmerksomheten.