Historisk arkiv

Kommisjonen foreslår å øke utgiftene med 4,9 prosent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

20. april offentliggjorde Europakommisjonen forslag til EU-budsjett for 2012, der det foreslås en økning i utgifter på 6,2 milliarder euro fra 2011-budsjettet. Det er en økning på 4,9 prosent.

Europakommisjonens budsjettforslag for 2012 innebærer i tråd med den nevnte økningen på 4,9 prosent totalt for 132,7 milliarder euro i betalingsbevilgninger (konkrete utbetalinger), noe som tilsvarer 1,01 prosent av EUs bruttonasjonalinntekt (BNI). I tillegg foreslås en økning på 3,7 prosent i forpliktelsesbevilgninger (tilsagn om penger som kan gis innen budsjettåret) til 147,4 milliarder euro, tilsvarende 1,12 prosent av BNI.

- Hovedgrunnen til de økte rammene, er at vi har betalingsforpliktelser fra prosjekter over hele Europa, sa budsjettkommissær Janusz Lewandowski.

Mer til regionalsatsing og landbruk
Den foreslåtte budsjettøkningen innebærer en økning for flere politikkområder, med økte bevilgninger til blant annet samhørighets- og regionalpolitiske satsinger, landbruk og for EUs nye utenrikstjeneste, European External Action Service. Se flere detaljer i tabellen under.

Før Kommisjonens offentliggjøring av 2012-forslaget, har Rådet oppfordret til sparsommelighet, mens Europaparlamentet har motsatt seg alle kuttforslag knyttet til realiseringen av de sju flaggskipinitiativene i vekststrategien Europa 2020. Kommisjonens forslag inneholder en økning på 5,1 prosent. til 62,6 milliarder euro i Europa 2020-satsinger.

Klarte ikke nullvekst i administrasjonskostnader
Administrasjonskostnader økes også, men ikke så lite som Europakommisjonen hadde ønsket. Målet var nullvekst i disse kostnadene – altså kun prisjustert økning. Rådet foreslo administrative kutt på 4,4 prosent, mens Europaparlamentet slet med å gjøre større nedskjæringer og endte med en økning i administrasjonskostnader på 2,3 prosent.

Veien videre
Det ligger uansett an til en frisk debatt mellom EU-institusjonene når 2012-budsjettet nå skal behandles. Budsjettet må godkjennes på lik linje av Rådet og Europaparlamentet, som etter den nye prosedyren i Lisboa-traktaten er likestilte i vedtak av det årlige EU-budsjettet. Rådet skal etter planen gjøre sitt vedtak i juli, etterfulgt av Parlamentets vedtak i oktober. Deretter vil institusjonene ha 21 dager til å komme til enighet om et budsjett for 2012, med endelig vedtak i november. Om de ikke lykkes, må Europakommisjonen – i likhet med i fjor – presentere et nytt budsjettforslag.

2011-budsjettet var det første som ble behandlet i henhold til den nye prosedyren nedfelt i Lisboa-traktaten. Etter lange og kompliserte forhandlinger mellom EU-institusjonene, ble 2011-budsjettet vedtatt 15. desember 2011 med en rammeøkning på 2,91 prosent og sammenlignet med 2010.

De foreslåtte økningene for 2012 ligger også an til å skape debatt blant medlemslandene, og særlig blant landene Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Nederland og Finland, som i desember sendte et åpent brev til Europakommisjonen der de ba om innføringen av et utgiftstak på EUs kommende budsjett.

Hovedtall