Historisk arkiv

Ny fiskeriråd ved EU-delegasjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Spesialråd Rune Dragset skal fremme norsk fiskeri- og havbrukspolitikk i Brussel.

- Fisk er essensielt for Norge. Den er viktig for folk flest, både politisk og økonomisk. Fiskeri- og havbrukspolitikken har også en internasjonal dimensjon. Dermed er det mye ”action” i fisk, sier Rune Dragset, som er ny fiskeriråd ved den norske EU-delegasjonen i Brussel.

Dragset er utsendt fra Fiskeri- og kystdepartementet, og er en av to fiskeriråder ved EU-delegasjonen. Paul Oma, den andre fiskeriråden, sitter vegg i vegg. Oma arbeider med ressursforvaltning, mens Dragset fokuserer på handelspolitikk og spørsmål knyttet til markedsadgang for norsk sjømat. Dette passer Dragset godt, ettersom han har tilbrakt de siste fire årene med nettopp handelspolitikk og markedsadgang i Fiskeri- og kystdepartementet. Der har han jobbet i Avdeling for havbruk, sjømat og marked, og dermed også med EU-relaterte saker, slik som EUs importforbud mot selprodukter.

- Jeg har arbeidet mye med EU-spørsmål, og har hatt tett kontakt med delegasjonen før jeg kom hit til Brussel, forteller Dragset.

Så da forhenværende fiskeriråd Geir Evensen, nå avdelingsdirektør i Fiskeri- og kystdepartementet, forlot Brussel, var det naturlig for Dragset å søke stillingen.

- Her sitter jeg jo midt i det jeg har jobbet med de siste årene, sier han.

På Europakommisjonens side
Dette er likevel ikke første gangen Dragset har kontakt med europapolitikken. Med en mastergradsoppgave om hvordan EU påvirker norsk politikk, ble Dragset ansatt ved EUs delegasjon til Norge i 2001. I over fem år jobbet han i Oslo på vegne av Europakommisjonen, og fulgte norsk politikk innenfor olje og gass, utenriks- og sikkerhetspolitikk - og nettopp fisk.

- Jeg har sittet på andre siden av bordet, kan du si. I kvoteforhandlinger mellom Norge og EU har jeg for eksempel vært med på EUs side, sier Dragset.

En viktig sak på Dragsets agenda i høst er arbeidet med EUs fangstsertifikat (IUU-forordningen). EU krever sertifikater for all importert fisk, noe som innebærer at all fisk som importeres til EU må ha et sertifikat som viser at den er legalt fisket. Norge signerte i fjor høst en avtale med EU om fangstsertifikat, og var det første land i verden som gjorde dette. Nå arbeider Norge og Europakommisjonen med å justere avtalen.

- Handelen mellom Norge og EU har gått greit etter fangstsertifikatordningen ble innført, men vi har opplevd enkelte problemer med grensepasseringer på grunn av kompleksiteten i regelverket. Dette prøver vi å rydde opp i, forteller Dragset.

Norge og EU har nylig blitt enige om en ny avtale om EØS-midler, som også inkluderer enighet med EU om en ytterligere bedring av markedsadgang for fisk i perioden 2009-2014. Avtalen innebærer at EU skal åpne nye tollfriekvoter for fryste, pillede reker og bearbeidede sildeprodukter. Implementeringen av fiskeriprotokollen i denne avtalen blir også en sak å følge med på i høst.

På dagsorden for fiskerirådene på EU-delegasjonen står også reformen av Den felles fiskeripolitikken (CFP). Dette inkluderer reform av EUs felles markedsordning, som etter planen skal vedtas i 2012.

Må ta initiativ
Dragset kom til Brussel i august, og opplever at jobben er utfordrende og spennende:

- Jeg jobber mye på samme måte som jeg gjorde da jeg jobbet for Europakommisjonen i Norge, men den største forskjellen er nok at EU-systemet er langt mer sammensatt. Jobben krever at man er selvgående og at man tar initiativ. Vi må selv være aktive ovenfor de viktige aktørene på fiskerifronten for å ivareta norske interesser, sier Dragset.

Han legger spesielt vekt på kontakten med Europaparlamentet. Etter at Lisboatraktaten trådte i kraft i desember 2009 har Europaparlamentet fått medbestemmelsesrett.

- Dette vil gi Europaparlamentet mer makt i utformingen av EUs fiskeripolitikk, som nå er gjenstand for revisjon. Dermed er det viktig for oss å øke kontaktet med parlamentet, sier Dragset.

Ved siden av jobben er Dragset nå klar for å utforske det Brussel og Belgia har å by på, og har planer om en aldri så liten ”Tour de Belgia”.

- Belgia er jo et sykkelland, så jeg får prøve å få meg noen sykkelturer.

Den norske EU-delegasjonen i Brussel har 20 nyansatte denne høsten. Her finner du tidligere intervju med samferdselsråd Olav Grimsbo og ambulerende ambassaderåd Alex Winther.