Historisk arkiv

Nye fangstsertifikater for eksport av norsk fisk til EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Fra 1. januar må all eksport av fisk fra Norge til EU medfølges av et fangstsertifikat. Det er et av kravene i en ny EU-forordning som skal forebygge, avverge og stanse ulovlig, urapportert og uregulert fiske. Så langt ser det ikke ut til at de nye reglene har hatt negativ innvirkning på den norske fiskeeksporten til EU.

Fra nyttår trådte nye regler for  bekjempelse av ulovlig fiske i kraft. EUs forordning etablerer et system som skal forebygge, avverge og stanse ulovlig, urapportert og uregulert fiske (IUU-fiske).  Forordningen omfatter en rekke tiltak, herunder krav om fangstsertifikat for fisk og fiskeprodukter som skal importeres til EU. Disse sertifikatordningene er ment å forhindre at ulovlig fisk selges på EU-markedet.  Fra 1. januar 2010 skal all import til EU av villfanget fisk og fiskeprodukter ledsages av godkjent fangstsertifikat. Også når det gjelder norske fartøyers landinger i EU, må fangstsertifikat legges fram.

Strengere krav
EU er Norges viktigste eksportmarked for sjømat, og 59 prosent av den samlede norske sjømateksporten i 2009 gikk til EU. Samtidig er Norge den suverent største sjømatleverandøren til EU. Ca. 18 prosent av all sjømat EU importerer kommer fra Norge.

Med kravet om fangstsertifikater innfører EU nye strenge vilkår for tredjelands landinger og eksport til EU. Dette gjelder for all fisk fra tredjeland til EU, med unntak av visse produkter som for eksempel akvakulturprodukter og mel/olje produkter.

- Forordningen har krevd en del tilpasninger i Norge, men så langt ser det ikke ut til at innføringen av fangssertifikatene har hatt negativ innvirkning på den norske eksporten av fisk til EU, sier fiskeriråd Geir Evensen ved EU-delegasjonen.

Norge støtter det nye EU-regelverket
Norge har gjennom hele lovgivningsprosessen i EU støttet opp om forordningen. EUs forordning er et viktig initiativ i den globale kampen mot ulovlig, urapportert og uregulert fiske. Norge støtter opp om forordningen som skal sikre at lovlig fanget fisk ikke utkonkurreres av ulovlig fanget fisk på markedet.  

På bakgrunn av at EU er Norges viktigste eksportmarked for fisk ønsket Norge å være tidlig ute med å slutte seg til EUs fangstsertifikatsystem. Fra norske myndigheters side har det vært en målsetting å sikre norsk næring adgang til EU-markedet gjennom å få aksept for at den norske fiskeriforvaltningen sikrer et meget høyt nivå av kontroll på hvilke produkter som kommer ut på markedet.

Etter forhandlinger med EU vinteren og våren 2009, undertegnet Norge 3. september en avtale om norsk gjennomføring av forordningen. Avtalen innebærer at Norge skal utstede et norsk fangstsertifikat basert på det norske sluttseddelsystemet og at dette skal medfølge alle norske landinger/eksportforsendelser til EU etter 1. januar 2010. Avtalen bekrefter også at eksisterende avtaler anvendes når det gjelder forhåndsnotifisering for norske landinger og eksport. De norske fiskesalgslagene skal etter deres myndighetspålagte kontrollfunksjon i henhold til havressursloven utstede og godkjenne norske fangstsertifikater.