Historisk arkiv

Judo for fred

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Stenhammer møter den første jenta i Afghanistan med svart belte i judo

Judo har utviklet seg til å bli en sport av betydning også for afghanske jenter. Det fikk Statssekretær Anne Stenhammer bekreftet da hun onsdag 27 mars besøkte fire afghanske judoutøvere på treningsleir i Norge.

Judo har utviklet seg til å bli en sport av betydning også for afghanske jenter.  Det fikk Statssekretær Anne Stenhammer bekreftet da hun onsdag 27 mars besøkte fire afghanske judoutøvere på treningsleir i Norge.

Utenriksdepartementet har sammen med Norges Judoforening, NORAD og fredskorpset, støttet opprettelsen av et judomiljø i Afghanistan. Treningsleiren til Norge er en del av et nystartet utvekslingsprosjekt i regi av fredskorpset.

- For barn og unge som har vokst opp med krig må det være flott å kunne ta ut en del av det de går og bærer på mentalt gjennom en kampsport som først og fremst handler om å vise hverandre respekt. I tillegg er det veldig bra at de har lyktes i å involvere afghanske jenter i prosjektet, sier Anne Stenhammer.

Av de fire afghanske judoutøverne som møtte statssekretæren Stenhammer var blant annet den første jenta i Afghanistan med svart belte i judo.

1 Atefa Hussaini, 2 Kombeiz Naseer, 3 Stenhammer, 4 Tasseer Syaposh (første afghanske jente med svart belte i judo), 5 Vibeke Tiblin, 5  Lina Ghamy

På bildet: 1 Atefa Hussaini, 2 Kombeiz Naseer, 3 Stenhammer, 4 Tasseer Syaposh (første afghanske jente med svart belte i judo), 5 Vibeke Tiblin, 5  Lina Ghamy

UDs rolle i prosjektet startet som et privat initiativ ved ambassaden i Kabul, der en av de ansatte begynte å trene i en lokal judoklubb. Prosjektet ble raskt tatt over av en engasjert gruppe unge norske judojenter som rettet prosjektet mot afghanske barnehjemsbarn. Det har vært flere besøk fra norske judotrenere til Afghanistan. Besøk fra kvinnelige norske trenere har også vært spesielt viktige, siden dette gjør det mulig for afghanske jenter å trene judo.


På spørsmål om judo som kampsport egner seg i streben etter fred, svarer prosjektkoordinator Vibeke Tiblin følgende ”Jeg innser at det virker rart at vi kaller det judo for fred, men judo er noe helt annet enn vold.  Judo betyr myk vei. Judo skal være trening både sosialt, mentalt og fysisk. Det går mye på respekt for partneren din. Hadde alle fulgt judoens verdier hadde det vært fred i verden”.

- Utenriksdepartementet støtter prosjektet fordi det gir jenter muligheten til å drive sport i et land hvor dette tidligere har vært uvanlig, og fordi det drives sammen med lokale barnehjem og utdanningsinstitusjoner som også nyter godt av støtten, poengterer statssekretær Stenhammer.  

For mer informasjon om prosjektet og Utenriksdepartementets rolle, se www.judoforfred.org