– Nå blir det stridsvognsproduksjon i Trøndelag

– Jeg vil gratulere KNDS Deutschland og RITEK som i dag har undertegnet en avtale som gjør at det for første gang vil bli produsert stridsvogner i Norge. 37 av de 54 Leopard 2-stridsvognene Norge har bestilt fra tyske Krauss-Maffei Wegmann skal settes sammen hos RITEK i Levanger. Dette kan bli starten på et nytt norsk industrieventyr, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Tre menn som tar hverandre i hendene etter å ha signert avtale om stridsvognsproduksjon
Styreleder i RITEK, Edgar Andreas Fossheim (f.v), forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Rainer Fichtner fra KNDS etter å ha signert avtalen om stridsvognproduksjon på Levanger. Foto: Synne Kvam / Forsvarsdepartementet

Avtalen som ble signert i Oslo Militære Samfund 11. juni på et arrangement til Norsk-Tysk Handelskammer legger til rette for at RITEK blir offisiell underleverandør for Leopard 2 stridsvogner. Regjeringen vedtok i 2023 å gå til innkjøp av 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2 A8 NOR. Stridsvognen er den mest moderne og digitaliserte stridsvognen som er laget og er et svært viktig grep for styrkingen av Forsvaret.

– Planen er at RITEK ikke bare skal skru sammen de norske Leopard-vognene, men også bli et nordisk knutepunkt for vedlikehold, reparasjon og oppgradering av den nordiske Leopard-flåten. Produksjonslinjen skal etter planen opprettholdes etter at de norske vognene er produsert, slik at RITEK kan fortsette å produsere vogner som skal eksporteres til andre land. Dette er positivt for både lokal verdiskaping og nasjonal beredskap, sier Gram.

Avtalen vil bidra til å styrke NATOs og Europas kapasitet til å øke produksjonen av stridsvogner i framtida. RITEK ligger sentralt plassert nær viktige logistikk-knutepunkter midt i Norden og i et område med tilgang til spesialisert arbeidskraft som bedriften trenger for å vokse de neste årene.

– Det er behov for økt tung verkstedskapasitet i Norden, noe avtalen kan tilrettelegge for. Kontrakten signert av RITEK og KNDS Deutschland her i dag vil styrke både det industrielle samarbeidet mellom Norge og Tyskland, samtidig som det styrker Europas motstandskraft og forsyningssikkerhet, sier forsvarsministeren.

To Leopard A4 kjører på vinteren
Leopard 2 A4 på vinterøvelse. Etterkommeren Leopard 2A8 skal produseres i Trøndelag. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret