350 millioner kroner i støtte til Moldova

Norge utvider samarbeidet med Moldova og gir 350 nye millioner kroner fra Nansen-programmet, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre da han tirsdag møtte president Maia Sandu. Norsk bistand til Moldova økte kraftig i fjor. Landet er nå syvende største mottaker av norsk bistand.

– Moldova er sterkt påvirket av Russlands angrepskrig mot Ukraina. De utsettes for massive russiske desinformasjonskampanjer og økonomien er hardt rammet av krigen i nabolandet, sier statsminister Støre.

Moldovas president Maia Sandu og statsminister Jonas Gahr Støre står foran blåvegg med riksløver og flaggene til Moldova og Norge i bakgrunnen.
Moldovas president Maia Sandu og statsminister Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse 7. mai. Foto: Andreas Bondevik / Statsministerens kontor

Den ustabile sikkerhetssituasjonen i Moldova sto øverst på dagsordenen da Støre og Sandu møttes tirsdag formiddag. Russlands angrepskrig i Ukraina har gjort situasjonen i Moldova krevende, særlig innenfor energisikkerhet og hybride trusler.

– Derfor mottar Moldova, som det eneste av nabolandene til Ukraina, støtte gjennom Nansen-pakken. Denne støtten har så langt hovedsakelig gått til å dekke humanitære behov, til energisikkerhet og reformarbeid. Støtten på 350 millioner vil gå til blant annet å utvikle samarbeidet til å omfatte flere sektorer, blant annet utdanning og godt styresett, sier Støre.

Moldovas utenriksminister Mihai Popsoi, energiminister Victor Parlicov og forsvarsminister Anatolie Nosatîi deltok også på møtet.

Norsk bistand til Moldova økte sterkt i 2023, sammenlignet med tidligere år. Det fremgår av statistikk som Direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, la frem i dag. Moldova mottok 799 millioner kroner i 2023 og er nå det syvende største mottakerlandet av norsk bistand. Støtten var størst til energisektoren, med 410 millioner kroner. 278 millioner kroner gikk til nødhjelp, som følge av flyktningsituasjonen i landet.

Regjeringen har nylig besluttet å åpne et norsk ambassadekontor i Moldovas hovedstad Chișinău.

– Bakteppet for statsbesøket er dystert. Russlands angrepskrig har forverret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Men Moldova er et inspirerende eksempel på hvordan demokratisering og fremgang kan skje også under de mest krevende omstendigheter, sier statsminister Støre.

Det to dager lange statsbesøket fra Moldova ble innledet 6. mai, da president Sandu ble ønsket velkommen av Kongen og Dronningen. Presidenten møtte også stortingspresidenten og Stortinget utenriks- og forsvarskomite under besøkets første dag. Dagen ble avsluttet med gallamiddag på Det kongelige slott.

Statsbesøkets andre dag inneholdt blant annet møte med statsministeren og lunsj med regjeringen, samt besøk hos Norsk utenrikspolitisk institutt og Universitetet i Oslo for å diskutere Moldovas vei mot demokratisering og europeisk integrasjon med forskningsmiljøer og studenter.

Se opptak av pressekonferansen 7. mai 2024

Nett-tv Statsministeren møter Moldovas president

Se sendingen her

Se sendingen her