51,5 millioner kroner for å få flere innvandrere i jobb

Regjeringen styrker innsatsen for integrering og kvalifisering av innvandrere med 51,5 millioner kroner til 44 ulike prosjekter i kommunene. Midlene skal bidra til at flere innvandrere kommer raskere i arbeid og deltar aktivt i samfunnet.

– Integrering skjer der folk bor, og kommunene er helt sentrale i dette arbeidet. Regjeringen bevilger derfor pengene direkte til kommunene som tross alt kjenner egne forhold best, og som kan finne de mest treffsikre tiltakene for at flere innvandrere blir kvalifisert og kommer seg i jobb, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Av de 44 prosjektene som mottar støtte, er 31 videreføringer fra 2024, mens 13 er nye prosjekter for 2025. Tiltakene omfatter blant annet norskopplæring, arbeidsrettede kurs og tilrettelagt fag- og yrkesopplæring i samarbeid mellom kommuner og fylkeskommuner.  

Advarer mot kutt i integreringen

Regjeringen mener det er en viktig politisk prioritering å bruke fellesskapets ressurser på norskopplæring, kvalifisering til arbeid eller utdanning og støtte til frivilligheten. Målet er at flere innvandrere kommer seg i jobb.

– Vi trenger at flere kjenner på mestring i hverdagen, kommer seg i arbeid og får muligheten til å forsørge seg selv og familien. Jeg vil advarer mot å kutte i integreringstiltak, som kan bety dårligere norskkunnskaper og at flere med innvandrerbakgrunn opplever større utfordringer med å få jobb. I verste fall kan det føre til at flere blir mottakere av sosialhjelp eller andre ytelser. Det mener jeg tar Norge i gal retning, når vi vet at vi trenger at alle som kan jobbe, jobber, sier Brenna.

I dag møter arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna innvandrerorganisasjoner, innvandrerråd og andre aktører i frivilligheten fra hele landet for å fortsette det tette samarbeidet mellom regjeringen og frivilligheten.

–  Jeg vil skryte av de mange tusen frivillige rundt omkring i hele landet som hver dag bidrar til å integrere innvandrere. Jeg lytter når frivilligheten prater, og vi er helt avhengig av den brobyggerrollen de tar på seg med å integrere innvandrere. Frivilligheten vet hvor skoen trykker i det daglige, som igjen gir et bedre grunnlag for hvilke prosjekter og områder vi må rette en ekstra innsats mot for å bedre integreringen, sier Brenna.