7,2 millioner kroner ekstra for at halvstuderte lærere kan fullføre en lærerutdanning
Pressemelding | Dato: 23.05.2025 | Kunnskapsdepartementet
Nå får fire universiteter og høyskoler ekstra penger til en ordning med skreddersydde studieopplegg for å hjelpe flere med å fullføre lærerutdanningen de har startet på.
– Vi trenger flere kvalifiserte lærere i Norge. Nå styrker vi ordningen som gjør at folk som av ulike grunner ikke fikk fullført lærerutdanningen sin, kan fortsette der de slapp. Dette er et veldig godt og effektivt tiltak for å hjelpe flere som allerede er motivert for en jobb i skolen med å bli ferdig utdannede lærere sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).
Tallet på ufaglærte lærere i flere fylker i Norge er økende. Det er i dag rundt 2750 årsverk i grunnskolen som fylles av ansatte som mangler lærerutdanning. Andelen er høyest i Troms og Finnmark.
Mange ufaglærte i skolen har begynt på, men ikke gjort ferdig lærerutdanningen sin. Det kan være mange grunner til at utdanningen ikke ble fullført, for eksempel permisjoner når man får barn eller sykdom.
Har gitt 230 flere kvalifiserte lærere
Det er UiT – Norges arktiske universitet og Nord universitet som har utviklet forsøksordningen, som har eksistert siden 2019, og siden har flere andre universiteter og høyskoler blitt med i samarbeidet.
Ved årsskiftet hadde 230 studenter over hele landet ferdigstilt lærerutdanningen sin gjennom denne ordningen.
1,8 millioner hver til fire universiteter
Nå styrker regjeringen forsøksordningen med til sammen 7,2 millioner kroner. UiT – Norges arktiske universitet, Nord universitet, Universitetet i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet, som i dag har tatt opp studenter i denne ordningen, får 1,8 millioner hver ekstra.
Forsøksordningen innebærer å skreddersy undervisningstilbud til hver enkelt student. Dette har gitt gode resultater og mange har fullført lærerutdanningen slik, noe de ellers ikke ville hatt mulighet til. Men den er også svært ressurskrevende for institusjonene. Tilskuddet skal bidra til at universitetene og høyskolene kan samarbeide om å lage tilbud for studentene og kunne samarbeide enda tettere med skoler og kommuner i sine landsdeler for å få studentene gjennom.
Gjelder for de som var over halvveis i allmennlærerutdanningen da de sluttet
Studenter som startet på lærerutdanning før 2017, før det kom krav om femårig lærerutdanning med master, kan søke opptak. For å få opptak, må studentene ha vært over halvveis i utdanningsløpet og ha tatt minimum 150 studiepoeng. Dette betyr at de har halvannet år eller mindre igjen av utdanningsløpet.
Gjennom studieopplegg tilpasset den enkelte og det vedkommende mangler for å gjøre ferdig utdanningen, kan studentene fullføre den fireårige grunnskolelærerutdanningen, også kjent som allmennlærerutdanningen.
Høsten 2024 var 111 grunnskolelærerstudenter tatt opp på denne ordningen:
- Universitetet i Tromsø: 24
- Nord universitet: 34
- Universitetet i Innlandet: 30
- Høgskulen på vestlandet: 23
12,2 millioner til rekruttering av lærere til barnehage og skole
Regjeringen styrker også innsatsen for å få flere til å bli barnehagelærere. Nå får fem universiteter 5 millioner kroner for å rekruttere til barnehagelærerutdanningene. Sammen med pengene til forsøksordningen, utgjør dette 12,2 millioner til lærerrekruttering.
Mer om ordningen
- I 2019 ble det etablert en forsøksordning for at de som har fullført mesteparten av en fireårig lærerutdanning, kan fullføre utdanningen. Nord universitet og Universitetet i Tromsø utformet et opplegg i nær dialog med Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet.
- Forsøksordningen innebærer å skreddersy undervisningstilbud til hver enkelt student som ikke fullførte den fireårige grunnskolelærerutdanningen før fristen utløp ved utgangen av 2023. Studentene må gjøre seg ferdig med bacheloroppgaven, en oppgave som ikke lenger finnes i den nye femårige grunnskolelærerutdanningen. Studenter kan også mangle praksis, bestemte fag som ikke lenger tilbys, eller at undervisningen må tilpasses arbeidssituasjonen på skolen der studenten jobber.
- Målgruppe:
- Søkeren må tidligere være tatt opp til grunnskolelærerutdanning, eller fireårig allmennlærerutdanning, og ha bestått minst 150 studiepoeng.
- Det er en fordel om søkeren er tilsatt i undervisningsstilling, men det er ikke et krav
- De som er tatt opp til master i grunnskolelærerutdanning etter 2016, kan ikke tas inn i forsøksordningen.
- Forskrift om femårig grunnskolelærerutdanningen trådte i kraft 2017. Etter 2023 var det ikke lenger adgang for universitetene å utstede vitnemål om fireårig grunnskolelærerutdanning. Forsøket, som er hjemlet i UH-loven §17-1, gir institusjonene som har søkt om det, adgang til å utstede vitnemål til 2026.
- Å kvalifisere de som har påbegynt, men ikke fullført lærerutdanning er ett av regjeringens tiltak mot lærermangel