80 år siden D-dagen

Kongelige, presidenter, regjeringssjefer, veteraner og etterlatte var torsdag 6. juni samlet på Omaha Beach i Frankrike for å markere at det er 80 år siden D-dagen. Den dagen gikk allierte styrker i land i Normandie. Det var en avgjørende militæroperasjon i begynnelsen på slutten på andre verdenskrig.

Forsvarssjefen, forsvarsministeren og statsministeren sitter på stoler sammen med andre gjester i Normandie.
Statsminister Jonas Gahr Støre og forrsvarsminister Bjørn Arild Gram sammen med flere gjester under markeringen av D-dagen i Normandie 6. juni 2024. Foto: Javad Parsa / NTB

D-dagen er en av de største militæroperasjonene som noen gang er gjennomført. Invasjonen tok til om natten 6. juni 1944. Over 20 000 fallskjermsoldater ble satt inn den første dagen, og om lag 7000 skip sørget for at over 150 000 soldater ble satt i land på fem ulike strender i Normandie. Styrkene fikk støtte av mer enn 11 000 fly.

– Det er i stort alvor og dyp takknemlighet jeg ser ut over disse strendene og tenker på kampene her for 80 år siden. Vi skylder alle som kjempet her en stor takk. De kjempet også for vår frihet og vår fremtid, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Våre verdier

Da landgangsoperasjonen var over i slutten av juni 1944, var det satt i land om lag 850.000 soldater, 148.000 kjøretøy og 570.000 tonn med forsyninger

– I dag minnes vi innsatsen til alle som bidro. Vi minnes deres mot. Det var stor ingeniørkunst, en voldsom kampkraft og sterk solidaritet som bidro til at de allierte klarte å gjennomføre landgangen i Normandie. Det er viktig at vi lærer av historien, og fører kunnskapen videre til kommende generasjoner, sier statsminister Støre.

Tidligere på dagen deltok statsministeren på en markering for å hedre nordmennene som var med i kampene på D-dagen.

Statsminister Jonas Gahr Støre hilser på Frankrikes president Emmanuel Macron under 80-årsmarkeringen av D-dagen på Omaha Beach i Normandie.
Statsminister Jonas Gahr Støre hilser på Frankrikes president Emmanuel Macron under 80-årsmarkeringen av D-dagen på Omaha Beach i Normandie. Foto: Javad Parsa / NTB

– De som kjempet her, kjempet også for vår frihet og vår rett til å leve i frie og demokratiske land.  Ukrainske soldater kjemper i dag for de samme verdiene. Markeringen her i Normandie skjer med et svært alvorlig sikkerhetspolitisk bakteppe, sier Støre.

Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj var en av statslederne som var med på markeringen av D-dagen i Normandie, sammen med blant andre USAs president Joe Biden. 

– Ukraina står i denne kampen nå. Russlands brutale angret på et fritt og demokratisk land er og blir uakseptabelt. For at Ukraina skal vinne frem samarbeider Norge med våre allierte om støtte med materiell, våpensystemer, ammunisjon og utdannelse av soldater, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.