Åpning av Friluftslivets uke 2022

Tale ved åpningen av Friluftslivets uke 2022 ved Sognsvann i Oslo 4. september 2022.

Statsminister Jonas Gahr Støre åpner Friluftslivets dag 2022
Statsminister Jonas Gahr Støre åpner Friluftslivets dag 2022 (foto: Ingrid Brandal Myklebust /Statsministerens kontor)

Kjære alle sammen! Om det hadde vært Friluftslivets dag eller ikke, så tror jeg kanskje sannsynligheten for at jeg og mange, mange andre hadde vært på Sognsvann i dag er stor.

Sognsvann er en perle i byen vår, tilgjengelig for alle. Jeg husker da det ble laget oppgradert vei rundt Sognsvann så var jeg helseminister og da kalte vi det for folkehelseveien. Fordi at hver runde som gås rundt der og blir gjort tilgjengelig for flere er bra for så mange. Sognsvann er fantastisk og Nordmarka er helt utrolig.

Mange har sovet ute i natt. De står her våkne og friske. Det regner ikke. Det er imponerende at de har vist fram og mobilisert for friluftslivets beste sider.

Friluftsliv kan vi snakke om i det uendelige, det er så mange ting å tenke på, men det må oppleves.

Alle har en favorittløype, et fjell, et skogholt, et vann, et eller annet de forbinder med friluft. Og hvis det er noe Norge har i enorme mengder så er det tilgang på å kunne erfare friluftsliv. Det blir aldri kjedelig.

Og så tenker jeg midt oppi dette som er opplevelser uten ord, så er det noen ting det er verdt å tenke over når det gjelder friluftsliv.

Det ene er kulturarven, fordi friluftsliv er virkelig en del av den norske kulturarven. Det er det kanskje i alle land, men helt spesielt hos oss. Det er en del av livet til de fleste av oss som bor i Norge: Enten vi trener, vil ha ro, jobber ute eller er sammen med flere generasjoner på opplevelser.

Og så er det en tett kobling mellom friluftsliv og bevisstheten knyttet til miljø. Vi skal ta vare på naturmiljøet, mangfoldet ute i naturen. Klima er en stor sak vi skal møte, men i bunn ligger naturmiljø. Det minnes vi på. Den som liker å være i naturen, vil også ønske å ta vare på den. Det tror jeg er en sannhet.

Og så har vi noe i Norge som jeg forsøkte å forklare til min lille medarbeider i dag, nemlig allemannsretten, som også er ganske unikt norsk i måten det er på. At alle kan gå og ferdes i naturen uten å møte for mange bommer og gjerder og uten å måtte betale gebyrer. Du skal ikke ha reist i mange andre land for å se at det er helt annerledes. Der hvor det er en skog, der hvor det er en løype er det en bom og en port og en takst for å komme inn. Sånn skal ikke vi ha det. Vi skal ta vare på allemannsretten. Veldig viktig for oss.

Og så er det slik at friluftsliv kan være veldig mye forskjellig. De som ligger ute, de som går lange turer, de som virkelig er i de lange strekkene. Men det kan også være en tur rundt et bo- og omsorgssenter. En liten tur ut. Alt er et møte med friluftslivet. Enten det er randoneetur i Jotunheimen eller en gåtur tett på der man bor.

For oss i regjeringen så er det viktig å jobbe for at alle har tilgang til naturen, komme tett på. Og at naturområdene holdes i stand nære der folk bor. Det skal være en skikkelig lav terskel for å drive med friluftsliv. Det må vi ta ansvaret for sammen.

Er det noe som illustrerer friluftslivets mangfold, så er det dette med soppkontroll. Nå er det gull i skogen. Jeg har alltid vært skikkelig dårlig til å finne sopp. Og de jeg finner de blir som regel avslørt av soppkontrollen, slik at det ikke skjer noen ulykker på veien. Soppkontrollen er en del av frivilligheten i Norge, som hjelper deg å kontrollere det du har plukket, for å være på den trygge siden.

Det er i grunn mitt avslutningsord: Veldig mye av det vi ser her i dag er frivillighetens verk. Frivillighet er et veldig flott ord som er stykket opp av to ord, nemlig fri og villig. Og det er det vi skal være når vi er i naturen. Vi er frie og vi er villige til å oppleve naturen. Så takk til frivilligheten. Takk til alle som lager aktiviteter her i dag. Alle postene, alle aktivitetene, alle stemplene vi kan få.

Dette er Frivillighetens år og midt i Frivilligheten år er det en ære for meg, på vegne av regjeringen, å erklære Friluftslivets uke 2022 for åpnet. Vel vitende om at den uka varer en uke, men så varer den uendelig mye lengre, for friluftsliv er det hele året.

Gratulerer med dagen og ha en flott Friluftslivets dag her ved Sognsvann!