ARY får Arne Bendiksens talentpris for 2023

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery overrasket artisten med statuett og 100 000 kroner på konsertscenen Blå på Grünerløkka tirsdag kveld.

Kultur- og likestillingsminister og ARY med Bendiksenprisen
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery overrasket ARY med Bendiksenprisen 2023 på konsertscenen Blå 14. november. Foto: Tord Litleskare

– Musikk er en så viktig del av våre liv. Den er lydspor i hverdagen, og er med oss når vi føler på kjærlighet og sorg, sinne og glede. Derfor er jeg så glad for å få løfte fram en av alle våre talenter innenfor popmusikken. Gratulerer til fantastiske ARY med Bendiksenprisen 2023! sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kultur- og likestillingsdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk. Prisen administreres og deles ut av GramArt – organisasjonen for næringsdrivende artister og musikere. Prisen er på 100.000 kroner. I år er det 14. gang prisen deles ut.

Juryens begrunnelse

«Årets mottager av Bendiksenprisen er en unik stayer i den norske musikkbransjen. I en situasjon der andre kanskje hadde lagt artistkarrieren på hylla, tok hun full regi på eget liv og egen karriere og gjorde et uforglemmelig comeback. Ved å ta erfaringene fra eget liv og løfte de opp og frem på en måte som skaper gjenkjennelse og bevegelse hos lytterne, har hun etablert seg som en viktig stemme med et fengende lydbilde. Og selv om vi beundrer Fugl Fønix-historien i bakgrunnen, la det ikke være tvil – det er musikken sin hun får pris for. Et friskt pust innenfor elektronisk musikk, som tross tydelige inspirasjonskilder har sitt helt eget preg, en ekthet og en kjerne trygt fundamentert i det beste vi har av pop. Hun er nådeløs i sitt musikalske uttrykk og uimotståelig i det gjennomtenkte kunstneriske imaget hun har bygget opp. Det er ingen tvil om at hun kan legge verden for sine føtter.»

I år har juryen bestått av:

  • Tatiana Palanca (juryleder og styremedlem i GramArt)
  • Bård Linga
  • Sofie Tollefsbøl
  • Eivind Øygarden
  • Merete Pascual

Mer om Bendiksenprisen

Prisen er oppkalt etter Arne Bendiksen, nestor i norsk popmusikk. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk som sanger, låtskriver og plateprodusent.

Prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst én kommersiell utgivelse eller konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Bransjen, medlemmer av GramArt og andre kan nominere kandidater til prisen.

Tidligere vinnere er Fieh (2022), Bokassa (2021), Emilie Nicolas (2020), Ivan Ave (2019), Ola Kvernberg (2018), Honningbarna (2017), Bow to Each Other (2016), Spidergawd (2015), Highasakite (2014), Monica Heldal (2013), Stein Torleif Bjella (2012), Ida Jenshus (2011) og Karpe Diem (2010).