Bidrar til finansiering av ny støttepakke til Ukraina

Norge vil sammen med andre land finansiere en pakke verdt om lag 150 millioner britiske pund gjennom International Fund for Ukraine (IFU). Støtten går til luftvern og maritime kapasiteter som blant annet radarer, anti-dronesystemer og småbåter.

Bildet viser ukrainske marinesoldater i småbåter under opplæring med Kystjegerkommandoen.
Norge bidrar til finansiering av ny støttepakke til Ukraina, til blant annet småbåter. Her fra da Kystjegerkommandoen lærte ukrainske marinesoldatene å blant annet bruke småbåter til taktisk forflytning og infiltrasjon, skjult overvåke og rekognosering, samt offensive operasjoner. Foto: Catharina Molland Dale / Forsvaret

– Vi står sammen med og støtter Ukraina så lenge det er nødvendig. De har et akutt behov for mer våpen og militært utstyr. Støtte gjennom internasjonale fond er et av mange viktige bidrag, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Tidligere har Norge vært med å bidra til innkjøp av blant annet luftvern, minerydderutstyr, transportvogner, ingeniørvogner, broleggere, reservedeler og utstyr for vedlikehold av ukrainske plattformer gjennom IFU.

Om fondet

Landene som bidrar er Storbritannia, Norge, Nederland, Danmark, Sverige, Litauen og Island.

Formålet med britisk-ledede IFU er å bidra med militært materiell til Ukraina gjennom anskaffelser fra industrien. Norge har bidratt økonomisk til fondet siden 2022, med til sammen 1,8 milliarder kroner.

Øker støtten til Ukraina

Regjeringen har nylig foreslått å øke den militære støtten til Ukraina i år, med seks milliarder kroner. Dette vil blant annet gå til å styrke det ukrainske luftvernet, og til å øke produksjonskapasiteten i Norge. Rammen for den militære støtten i Nansen-programmet i 2024 vil med dette økes fra 7,5 milliarder kroner til 13,5 milliarder kroner. Samtidig foreslås den sivile støtten til Ukraina økt med én milliard kroner.