Borch har besøkt Den Sorte Havre

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Landbruks- og matminister Sandra Borch har besøkt bedriften Den Sorte Havre på Tveter Gård, Våler i Østfold. Her dyrker og videreforedler de urkornet svarthavre, som har blitt dyrket i Norge siden før vikingetiden.

Svarthavre er den opprinnelige havresorten i Norge og har vært dyrket de siste 2000 årene. Den ble nesten fortrengt rundt århundreskiftet 1800/1900 av moderne hvit havre som var foredlet frem til å gi høyere avling. Svarthavren har over 40 prosent mer umettet fett enn vanlig hvit havre og mindre karbohydrater (ca. 15 prosent). Svarthavren er meget motstandsdyktig mot ugras, og Den Sorte Havre har derfor valgt å ikke sprøyte kornet. Tveter Gård ble Debio sertifisert i 2020. 

Skape nytt med grunnlag i det gamle

– Den Sorte Havre er et godt eksempel på at det er mulig å skape nytt med grunnlag i det gamle og tradisjonelle, sier landbruks- og matminister Sandra Borch. – På mange områder, alt fra plante- og dyreslag, arbeidsmetoder, historie- og tradisjoner sitter landbruket på et rikt materiale som kan bli gitt ny aktualitet og være grunnlag for næringsutvikling, slik Ingunn og Johan Anstensrud har gjort på en så glimrende måte med Den Sorte Havre, sier Borch.

Landbruks- og matminister Sandra Borch på besøk hos  Ingunn og Johan Anstensrud på Den Sorte Havre.
Landbruks- og matminister Sandra Borch på besøk hos Ingunn og Johan Anstensrud på Den Sorte Havre. Foto: Landbruks- og matdepartementet

20 bønder med på laget

I tillegg til dyrking på egen gård har virksomheten utvidet gjennom å tilknytte seg bønder fra nærområdene som dyrker svarthavre på kontrakt. I 2022 var det 20 bønder med på laget. Ingen av disse får bruke sprøytemidler i dyrkingen av svarthavren - 70 prosent dyrker økologisk allerede (inkludert Tveter Gård) og resten dyrker konvensjonelt i forhold til at de bruker vanlig gjødsel. Totalt 2900 mål ble dyrket dette året med svarthavre.

Landbruks- og matminister Sandra Borch og Per Fredriksen fra Råde Bakeri
Landbruks- og matminister Sandra Borch og Per Fredriksen fra Råde Bakeri: I forbindelse med sitt 90-årsjubileum har Råde Bakeri sammen med Den Sorte Havre produktutviklet et brød hvor innholdet er 60 prosent svarthavre og 40 prosent mirakel hvete. Det blir da et særdeles lokalt produkt da både hvetemel og havren er produsert i Østfold. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Spesialbehandle kornet fra hvert enkelt jorde

Tveter Gård er godkjent såkornforretning, og virksomheten har investert i et offentlig godkjent kornmottak på gården som stod ferdig i 2021. Dette har kapasitet til å kunne ta imot over 1500 tonn med korn i året. All tørking skjer fossilfritt med soloppvarmet luft i et spesialdesignet tørkeanlegg. Her er det 23 små tørke- og lager-celler. Dette gjør det mulig for å spesialbehandle mottaket fra hvert enkelt skifte (et enkelt jorde), og også å se på kvalitetsforskjeller ref. terroir tankegangen til vinbønder.

I de fleste butikkene til Norgesgruppen og Coop

Den Sorte Havre produktene har fått god distribusjon  og er tilgjengelig i over 500 butikker hos Norgesgruppen og hos Coop, ODA, Morgenleving og i mange Life butikker og spesialbutikker. Den Sorte Havre er blant annet fast inventar i frokosten på Britannia Hotel. Det er også eksport av produktene til UK og Tyskland, og det blir jobbet med flere eksportfremstøt.

Gårdsbutikk og kafe

I mai 2019 åpnet Den Sorte Havre gårdsbutikk og kafe i lokalet over produksjonen.

Den Sorte Havre ble i januar tildelt Innovasjon Norge sin Bedriftsutviklingspris i landbruket