Debattinnlegg av samferdselsministeren og næringsministeren: Skal bli verdens beste datasenterland

Debattinnlegg av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. På trykk i Rogalands avis 26. februar 2018.

Digitalisering og håndtering av store datamengder blir stadig viktigere. Hver uke produseres mer data enn det ble gjort i hele det forrige årtusen.

I fjor høst åpnet Norges største vindpark, Tellenes vindpark i Rogaland. Den har kun én kunde, Google, som kjøper fornybar strøm fra Tellenes i Norge til datasentrene sine i blant annet Danmark. Dette er et imponerende prosjekt og viser hvordan norske aktører følger med på nye markeder og griper sjansen når de får den.

Tellnes vindpark viser også at Norge har gode naturgitte forutsetninger for å tiltrekke seg store internasjonale datasenterkunder. Vi har allerede flere større datasentre i Norge som leverer viktige tjenester, men de store globale «hyperscale» aktørene som Facebook, Google, og Apple har så langt valgt å etablere seg i våre naboland.

Vi har møtt flere av de største globale aktørene i dette markedet. De er alle opptatt av å ha tilgang til nok alternative fiber ut av landet, et forutsigbart skattesystem, sikker og rimelig strøm og et profesjonelt apparat lokalt og nasjonalt som kan legge til rette tomter og annet som er nødvendig for datasenteretablering.

Regjeringen arbeider for at datasentre skal kjøpe «hele pakken», slik at de også legger selve anlegget sitt her i landet. Med strategien «Norge som datasenternasjon» skal vi sørge for at Norge blir en attraktiv nasjon for datasentre.

Digitalisering og håndtering av store datamengder blir en stadig viktigere ressurs både for næringslivet og samfunnet. Veksten i databruk er vanskelig å fatte: Hver uke blir det nå produsert mer data enn det ble gjort i hele det forrige årtusen.

Bilder og videoer blir lastet opp fra sosiale medier, vi handler, surfer, leser aviser og kommuniserer på nett. Vi får data fra kart- og trafikktjenester, statistikk, værobservasjoner og om helse. Den store mengden data påvirker måten vi forsker på, produserer og samhandler på.

Denne utviklingen gjør også at behovet for lagring, regnekraft og dermed også datasentertjenester, vokser kraftig. Ifølge IT-selskapet Cisco vil antallet store datasentre globalt nesten dobles fra 2015 til 2020. Denne utviklingen skal Norge bli en ledende del av. Datasenternæringen kan bli en stor og viktig næring for Norge. Den kan bidra med nye arbeidsplasser, investeringer i infrastruktur og gi andre positive ringvirkninger for landet vårt.

Norge har en strategisk viktig plassering. Ved å ha store globale datasentre i Norge vil vi også få en mye mer sentral plass i den globale internettrafikken. Det er derfor også strategisk viktige for Norge å ha sentrale funksjoner for det globale internettet i Norge. Store datasentre vil levere tjenester til brukere over hele kloden og legge til rette for større kommersielle investeringer i sjøkabler og fiberinfrastruktur i Norge og til utlandet.

Vi følger spent med på utviklingen, blant annet gigantprosjektet på Støleheia i Vennesla som statsministeren besøkte i fjor. Dette kan bli begynnelsen på et nytt industrieventyr, både for denne landsdelen og for resten av Norge.

Under lanseringen av «Norge som datasenternasjon» tidligere denne uka fikk vi oppleve Green Mountains imponerende datasenter i de gamle Natohallene på Rennesøy i Stavanger. Selskapet har spennende virksomhet både der og på Rjukan. I en forlatt olivingruve i Nordfjord har Lefdal Mine Datacenter åpnet det som nå er Norges største datasenter. I Hedmark har Nordavind DC Sites planer om å bygge datasentre som skal brukes til Bitcoin-utvinning. Statkraft utvikler tomter for store datasentre i Vestfold og Telemark. Ringeriks-kraft annonserte i januar 2018 at de har inngått en avtale med et stort internasjonalt selskap om å bygge og drifte et av Norges største datasentre. Regjeringen følger også spent med på prosjektet til Kolos Norway AS i Ballangen i Nordland.

Ifølge IKT-Norge ser nå stadig flere datasentergiganter mot Norge. En viktig milepæl var da regjeringen reduserte el-avgiften. Nå tar vi nye, store skritt fremover, gjennom strategien «Norge som datasenternasjon»:

I statsbudsjettet for 2018 fjernes «maskinskatten», det vil si eiendoms

Vi har en arbeidsstyrke med høy, teknologisk kompetanse. Vi har gode, generelle rammebetingelser for næringslivet og vi har politisk stabilitet. Dette er fortrinn som vi må bygge videre på. Det foregår flere spennende prosjekter i hele landet. «Norge som datasenternasjon» samler regjeringens tiltak for en ny norsk vekstnæring.

Vi skal sørge for at Norge blir attraktivt for datasentre.

Til toppen