Den nye abortloven trer i kraft 1. juni 2025
Nyhet | Dato: 30.05.2025 | Helse- og omsorgsdepartementet
Den nye abortloven som utvider grensen for selvbestemt abort og fosterantallsreduksjon til utgangen av 18. svangerskapsuke, trer i kraft 1. juni.
Den nye loven gir også gravide rett til veiledning i valget mellom å fullføre svangerskapet eller å ta abort, og informasjon om relevante offentlige velferdsordninger og tjenestetilbud. Før abort gjennomføres, har den gravide også rett til informasjon om aborten og dens medisinske virkninger.
Alle som har gjennomgått en selvbestemt abort har rett til inntil to oppfølgingssamtaler i den kommunale helse- og omsorgstjenesten eller i spesialisthelsetjenesten.
– Den nye abortloven styrker kvinners rett til å bestemme over egen kropp, samtidig som den ivaretar respekten for det ufødte liv, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Loven har fått en ny formålsparagraf som bedre speiler abortlovens formål. Loven skal både sikre ivaretakelsen av den gravides rettigheter og tilgang til trygge aborter, og sikre respekten for det ufødte liv og retten til å fullføre svangerskapet.
Bedre nemnder
Sju nye og forbedrede abortnemnder er etablert for å vurdere søknader etter utgangen av 18. svangerskapsuke. Flertallet i nemndene skal være kvinner, og nemndene vil bestå av en lege, en med helse- eller sosialfaglig kompetanse, og en jurist.
– Dette sikrer en rettferdig og respektfull behandling av alle søknader, Vi ønsker å sikre at alle kvinner får den støtten og informasjonen de trenger for å ta informerte valg, sier Vestre.
To nemnder er tilknyttet Helse Sør-Øst, to til Helse Vest, to til Helse Midt-Norge, og én til Helse Nord. En ny nasjonal klagenemnd, Abortklagenemnda, er også oppnevnt.
Abortlovgivningen har vært stort sett uendret i Norge siden 1978. Den nye er et resultat av omfattende arbeid fra Abortutvalget, som ble nedsatt av regjeringen i 2022, og bygger på deres rapport samt over 1000 høringsinnspill.
Styrkede rettigheter
Loven gir også styrkede rettigheter til mindreårige og personer med funksjonshemming. Den klargjør at aborter ikke kan gjennomføres dersom den gravide motsetter seg det, med unntak for tilfeller der den gravide risikerer vesentlig helseskade. Barns rett til å bli hørt og foreldrenes involvering er styrket, og retten til selvbestemmelse for personer med funksjonsnedsettelse er tydeliggjort.
Regjeringen har også foreslått nødvendige tekniske endringer i forskriftene tilknyttet loven. Blant annet er det gjort endringer i pasientreiseforskriften som presiserer at støttepersoner til den gravide ved nemndbehandling får dekket reisestønad og tapt arbeidsinntekt uten egenandel.
Helsedirektoratet har utarbeidet et nytt rundskriv for å sikre at lovens bestemmelser forstås og forvaltes i tråd med Stortingets intensjoner.