Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Diskuterte digitalisering i byene

Smarte byer var temaet da regjeringens digitaliseringsutvalg møttes mandag 2. oktober. Utvalget diskuterte hvordan byene kan bruke ny teknologi for å få bedre digitale tjenester til folk som bor i byene, samt hvilke nye problemstillinger som oppstår når digital teknologi kommer tettere på oss på stadig flere områder.

Næringssjef Tone Grindland i Stavanger kommune snakker til Digitaliseringsutvalget på Statsministerens kontor 2. oktober 2017.
Næringssjef Tone Grindland i Stavanger kommune snakker med Digitaliseringsutvalget på Statsministerens kontor 2. oktober 2017. Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor

– Den digitale teknologien kommer til å bidra til store endringer rundt oss i årene fremover. Den gir oss fantastiske muligheter til å løse store utfordringer i samfunnet, men stiller oss også overfor utfordringer. Digitaliseringsutvalget er en arena for å diskutere komplekse temaer på tvers av departementer og ansvarsområder, sier statsminister Erna Solberg.

I møtet fikk utvalget presentert satstinger fra både næringslivet og fra kommunene. Toril Nag i Lyse, Tone Grindland fra Stavanger kommune og Jon Christian Hillestad i Telia holdt innlegg.

Det er statsministeren som leder utvalget. De faste medlemmene er finansministeren, kommunal- og moderniseringsministeren, næringsministeren, samferdselsministeren og kunnskapsministeren. Andre berørte statsråder kalles inn ved behov, og olje- og energiministeren deltok på møtet mandag.

– Vi fikk et viktig innblikk i hvordan aktørene og bransjen tenker. Vi diskuterte hvordan norske aktører og digitale løsninger kan få et større og mer internasjonalt nedslagsfelt. Og vi snakket om hvordan også kommunene kan utvikle smarte løsninger for sine innbyggere, sier Solberg. 

Markedspotensialet for smarte byer er estimert til mange milliarder dollar frem mot 2020. Smarte byer kan gi ny næringsvirksomhet og innovasjon i offentlig sektor.

Mandagens møte i digitaliseringsutvalget var det andre i rekken. Det første møtet ble holdt 9. juni i år. Da var temaet kompetanse, og hvordan utdanningssystemet er sentralt for fremtidens næringsliv.

Til toppen