Disse kommunene får tilskudd til beredskapsteam
Pressemelding | Dato: 25.02.2025 | Kunnskapsdepartementet
De åtte bykommunene Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim, Stavanger, Drammen, Sarpsborg og Skien får til sammen 70 millioner kroner til egne beredskapsteam for å ta tak i kriminalitet blant barn og unge på skoler.
– Vi har utfordringer med ungdomskriminalitet i flere store byer. Derfor må vi ha konkrete, målrettede tiltak der problemene er størst. Selv om det er økning flere steder, har disse bykommunene størst utfordringer akkurat nå, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
Regjeringen bruker derfor 70 millioner kroner i 2025 på beredskapsteam i utsatte skoleområder i de større byene der utfordringen med barne- og ungdomskriminalitet vurderes størst. Kommunene kan selv foreslå hvordan organiseringen av beredskapsteamene best gjøres.
Kan bli aktuelt å utvide
– Skolene skal ikke være arenaer for kriminalitet eller rekruttering til kriminelle miljø. Barne- og ungdomskriminaliteten skaper store utfordringer for skolemiljøene flere steder. Vi har en økning i kriminalitet blant de yngste, derfor svarer regjeringen med denne ordningen rettet mot skolene. Samtidig er også politiets arbeid rettet mot ungdomskriminalitet og bekjempelse av denne styrket kraftig i inneværende statsbudsjett, sier Nordtun.
Kunnskapsdepartementet har sendt retningslinjer for tilskuddsordningen til Utdanningsdirektoratet, som forvalter ordningen. I første omgang går midlene til utvalgte kommuner. Dersom ordningen fungerer godt, kan det bli aktuelt å utvide til flere kommuner.
Tilskuddet fordeles slik for 2025:
Kommune | Beløp |
Oslo | 24,5 millioner kroner |
Bergen | 10,5 millioner kroner |
Kristiansand | 10,5 millioner kroner |
Trondheim | 7 millioner kroner |
Stavanger | 7 millioner kroner |
Drammen | 3,5 millioner kroner |
Sarpsborg | 3,5 millioner kroner |
Skien | 3,5 millioner kroner |
Beredskapsteamene skal rette seg mot skolemiljøene og nærmiljøene til barn og unge i kommunen, og skal kunne samarbeide på tvers av bydels- og kommunegrenser og skoler.
– Tiltak inn mot elevene som trenger ekstra oppfølging er viktig for alle andre elever også. Et trygt og godt skolemiljø er grunnlaget for at alle elever kan lære og utvikle seg både faglig og sosialt, sier Nordtun.
I tillegg er det bevilget 45 millioner kroner til skolemiljøteam, 30 millioner kroner mer enn tidligere. Samlet innebærer satsingen på beredskapsteam og skolemiljøteam en økning på 100 millioner kroner fra 2024.
Tidlig innsats kan forebygge
En stor andel barn og unge som begår kriminalitet har en rekke andre utfordringer, særlig knyttet til levekår og utenforskap.
– Arbeiderpartiregjeringen er tøff i forebyggingen av kriminalitet, med tiltak som virker. Tidlig innsats, for eksempel i hjemmet og på skolen, kan bidra til å forebygge en negativ utvikling med atferdsvansker som ender i lovbrudd. Beredskapsteam er et viktig verktøy for å fange opp dem som er i risikosonen, og tilby hjelp og oppfølging som bidrar til at de får et bedre liv uten kriminalitet, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap).
Det er totalt bevilget 438 millioner kroner mer til målrettede tiltak som skal forebygge barne- og ungdomskriminalitet i statsbudsjettet for 2025. Midlene til beredskapsteam er en del av denne satsingen.
Pengene er fordelt slik:
- 145 millioner kroner går til å styrke kriminalomsorgen.
- 70 millioner går til opprettelse av beredskapsteam knyttet til skolene
- 67 millioner kroner går til forbedring av straffereaksjonene ungdomsstraff, ungdomsoppfølging og etablering av hurtigspor i domstol i Oslo, Agder og Øst politidistrikt
- 30 millioner kroner går til å styrke ordningen med skolemiljøteam
- 26 millioner kroner går til utvidelse av MST-tilbudet. (Spesialisert hjemmebasert hjelpetiltak for ungdom med alvorlige atferdsvansker, inkludert kriminelle handlinger)
- 20 millioner kroner går til utrullingen av RISK i Sør-Vest, Sør Øst og Nordland politidistrikt (Tilbud om samtaler, sikkerhetsråd og veiledning for voldsofre og voldsutøvere)
- 20 millioner kroner går til pilotering av barnevernsinstitusjonstilbud med forsterket tverrfaglig innslag.
- 20 millioner kroner går til kriminalitetsforebyggende, foreldrestøttende arbeid
- 10 millioner kroner går til regelverksutvikling for å bekjempe gjengkriminalitet
- 10 millioner kroner går til ny tilskuddsordning for samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT)
- 10 millioner kroner går til å styrke allerede eksisterende områdesatsinger i Oslo Sør og Oslo inndre Øst.
- 10 millioner kroner går til lokale møteplasser for gutter og unge menn i utsatte områder.
Kommunene kan få støtte om de viser at de etablerer nye team, eller utvider/styrker eksisterende team.
Kommunene velger selv hvordan teamet organiseres og arbeidsoppgavene gjennomføres jf. 1.1. Målformulering.
Kommunene må ved inngåelse av tilskudd imøtekomme følgende vilkår:
- Kommunen må etablere/styrke beredskapsteam mot barne- og ungdomskriminalitet som må ha en varighet inntil 3 år jf. 3.2 Tildelingskriterier.
- Teamet skal rette seg mot nærmiljøet og skolemiljøene til barn og unge i kommunen og det må derfor legges opp til at det kan samarbeides på tvers av bydels/kommunegrenser og skoleslag.
- Ordningen må ses i sammenheng med øvrig samarbeid om kriminalitetsforebyggende arbeid mot barn og unge, herunder samarbeid mellom politi og kommune, eksempelvis politiråd/SLT/SaLTo med videre.
- Kommunen skal ha beredskapsteam som skal jobbe:
- tverretatlig og tverrfaglig
- med og i nærmiljøet og skolemiljøet
- gruppe- og individnivå
- Teamet skal være tverrsektorielt sammensatt av personer med relevant kompetanse. Det er viktig at alle i teamet har en felles forståelse av hvordan barne- og ungdomskriminalitet påvirker ungdomsmiljøene, skolemiljøene og det kriminalitetsforebyggende arbeidet.
- Teamet må gjøre en kartlegging med utgangspunkt i den helhetlige planen i sin kommune i forbindelse med barne- og ungdomskriminalitet, når det gelder nærmiljøet og skolemiljø.
- Teamet skal arbeide forebyggende, og spesielt mot barn og ungdom som ligger innenfor risikoområder eller som allerede har begått kriminalitet.
- Kommunen må beskrive teamets organisering. Kommunene velger selv hvordan teamet organiseres og arbeidsoppgavene gjennomføres, jf. 1 Målformulering.
Tildelingskriterier
Kommuner som har særlige utfordringer med barne- og ungdomskriminalitet, får tilbud om tilskudd.
Kommunen må bekrefte at de oppfyller vilkårene for å få tilskuddet og gi en overordnet plan for bruk av tilskuddet.
Tilskuddet tildeles kun en gang årlig.
Det kan gis tilsagn om tilskudd i inntil i tre år. Tilsagn for kommende budsjettår gis med forbehold om Stortingets budsjettvedtak.