En økt satsing på matglede for eldre i nord

Landbruks- og matminister Sandra Borch lanserte fredag det første nordlige matgledekorpset; Arktisk Matgledekorps. Korpset skal spre mat- og måltidsglede hos eldre i Nordland, Troms og Finnmark.

Matgledekorpsene arbeider med å inspirere til å skape sunn matglede og gode måltidsopplevelser for de eldre som bor på institusjoner, og de som får matens sin servert av det offentlige hjemme. Kompetanseheving på alle områder er viktig; om mat og helse for eldre, bruk av lokale råvarer og dele gode erfaringer.  

– Nå går startskuddet for Arktisk Matgledekorps - en økt satsing på matglede for eldre i nord. Satsingen er på 750 000kr, og samarbeidet går på tvers at embetet, lokalsamfunnet og kommunene. Alle har en viktig rolle for at de eldre skal få en god matopplevelse og at dette prioriteres, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Arktisk Matgledekorps ble lansert på Sør-Tromsøya sykehjem. Erfaringer og forventninger rundt arbeidet knyttet til matglede for eldre i nord ble presentert, korpsmedlemmene annonsert, og representant fra Eldrerådet kunne fortelle om hvor viktig fokuset på matglede for eldre er.  

Et stort samarbeid

Dette er et samarbeid på tvers av statsforvalterne i Nord-Norge. Begge statsforvalterembetene har fått et oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet om å bringe inspirasjon, kunnskap og kompetanse om matglede for eldre ut til kommunene i Nord-Norge. 

– Vi er opptatt av at arbeidet i Arktisk Matgledekorps skal favne nordnorsk mangfold i matkulturen. Både nordnorske-, samiske og kvenske mattradisjoner og oppskrifter kommer til å bli viktig innhold i matgledekorpsets arbeid, sier statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker.

Det er store områder korpset skal dekke så det er behov for matentusiaster fra ulike kommuner i de to nordligste regionene. Statsforvalterne i nord har valgt å løse dette oppdraget sammen. De to embetene har god tradisjon for å samarbeide på matområdet og helseområdet. Hovedmålgruppen som Arktisk Matgledekorps ønsker å nå ut til i kommunene, er matfaglig personell, men ernæringskunnskap er også viktig for personell innen helse og omsorg.

– Vi gleder oss til å komme i gang med arbeidet i Arktisk Matgledekorps, og håper å engasjere og motivere kommunene i Nord-Norge med ulike aktiviteter i løpet av året, sier statsforvalter i Nordland, Tom Cato Karlsen.

Gleder seg til å jobbe med engasjerte fagfolk

Medlemmene i Arktisk Matgledekorps er nå klart og har en bred og tverrfaglig kompetanse på mat- og helseområdet. Det Arktiske Matgledekorpset skal gjennom sitt arbeid i 2023 besøke kommuner, gi informasjon gjennom digitale kanaler og tilby e-læringskurs som er utviklet av Landbruks- og matdepartementet. Aktivitetsplanen er satt i gang og kan være alt fra deltakersamlinger, praktiske matverksted og foredrag om matkultur og matglede.

Tre av medlemmene var til stedet under lanseringen; Ingvild Hansen Ivan, Kristine Johansdatter Gaup Grønmo og Frøydis Gillund. De ser alle fram til å få samarbeide med andre engasjerte fagfolk om å spre matglede med arktisk fokus.

Korpsmedlemmene:

  • Astrid Regine Nessländer (Steigen)
  • Asbjørn Pedersen Sandøy (Alta)
  • Nina Lorentsen (Mosjøen)
  • Ingvild Hansen Ivan (Tromsø)
  • Kristine Johansdatter Gaup Grønmo (Karasjok)
  • Frøydis Gillund (Representerer Nordland, Troms og Finnmark gjennom Kompetansenettverket for Lokalmat i Nord)