EU takker Norge for hjelp med medisinsk evakuering

EUs kommisær for humanitær bistand og krisehåndtering, Janez Lenarčič, fikk sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol omvisning på fly som brukes til evakuering av pasienter fra Ukraina da han kom til Oslo mandag 5. juni.

Statsråd og EU kommisær går ut av medevac fly
EUs kommisær for humanitær bistand og krisehåndtering, Janez Lenarčič og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på vei ut fra et ombygd SAS-fly som brukes til medisinsk nødevakuering

– Jeg vil gjerne takke Norge for å fortsatt være en av de mest aktive og pålitelige medlemmene av EUs ordning for sivilt beredskap (UCPM). Denne ordningen driver europeisk solidaritet til handling. Siden i fjor har Norge hatt en grunnleggende rolle i EUs operasjon med å evakuere pasienter fra Ukraina til sykehus over hele Europa. Jeg føler meg trygg på at det norske teamet vil levere høyst profesjonell og dedikert bistand også fremover, både i og utenfor Europa.

Tre medisinske evakueringsfly
Tre ulike medisinske evakueringsfly

Han fikk se tre ulike fly og en spesialambulanse: SAS-flyet som i samarbeid med Forsvaret brukes til evakuering av pasienter fra Ukraina, RescEU-flyet som brukes til transport av pasienter med høyrisikosmitte i Europa og et Hercules-fly som kan bygges om til å transportere pasienter.

Inne i Hercules fly
Hercules fly som brukes til medisinsk transport

– Medevac-operasjonene viser europeisk samarbeid og solidaritet på sitt beste. Jeg er stolt av det arbeidet som gjøres på operativt nivå, og spesielt innsatsen som gjøres i vår felles helsetjeneste, sier Kjerkol.

1000 pasienter

Mange land i Europa har kapasitet for sykehusbehandling, men ikke kapasitet til transport. Norges luftbro bidrar til at den sykehuskapasiteten som finnes i mange land kan utnyttes for å avlaste helsetjenesten i Ukraina.

SAS medisinsk evakueringsfly
På innsiden av et ombygd SAS-fly brukt til medisinsk nødtransport

Gjennom EUs ordning for sivil beredskap er Norge det landet som har transportert flest pasienter til behandling på sykehus i Europa. Norge er også det nest største mottakerlandet av medevac-pasienter. Siden oppstarten av den medisinske evakueringen, har Norge bidratt med transport av nærmere 1000 pasienter. Rundt 250 av disse pasientene har fått behandling på norske sykehus.

Barn i krig

Under besøket i Norge skal Lenarčič også møte justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og delta på en internasjonal konferanse for å beskytte barn som rammes av krig og konflikt sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt. Norge arrangerer konferansen sammen med FNs barnefond (Unicef), Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Redd Barna. Konferansen arrangeres også i samarbeid med FNs kontor for koordinering av nødhjelpsinnsats, FNs spesialrepresentant for barn og væpnet konflikt og Den afrikanske union.