Flyktningsituasjonen høyt på dagsorden under utenriksministerens besøk i Jordan

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Av en befolkning på ti millioner bor det omlag 2,2 millioner palestinske og 675.000 FN-registrerte syriske flyktninger i Jordan. På grunn av høye mat- og oljepriser og mindre støtte fra mange givere det siste halvåret, har situasjonen blitt enda vanskeligere for flyktningene.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt møtte flyktninger i Jordan
Utenriksminister Anniken Huitfeldt på besøk hos syriske flyktninger i Jordan. Foto: Guri Solberg / UD

Norge vil i år bidra med 1,5 milliarder til krisen i Syria. Pengene brukes i Syria og nabolandene. Store deler av støtten går til syriske flyktninger i Jordan.

– Det er svært alvorlig at FN og mange humanitære organisasjoner må redusere støtten til flyktninger i Midtøsten og andre steder. Dette rammer dem som har minst fra før svært hardt. Det kan også føre til økt uro. Derfor skjermer vi den humanitære bevilgningen for kutt, og øker støtten til Verdens matvareprogram sitt arbeid i Jordan med ti millioner kroner, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Norge har også økt støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) til 275 millioner i år, og inngått en fireårig avtale med organisasjonen på 1,1 milliarder kroner i støtte.

Besøk på UNRWAs skole for palestinske flyktninger i Baqa’a. Foto: Guri Solberg / UD
Besøk på UNRWAs skole for palestinske flyktninger i Baqa’a. Foto: Guri Solberg / UD

– Til tross for den dramatiske utviklingen i Europa, må vi ikke glemme Midtøsten. Det er viktig for meg å vise fortsatt politisk støtte og solidaritet med flyktninger og andre som trenger hjelp i denne delen av verden, sier utenriksministeren.

I Amman møtte utenriksministeren blant andre kong Abdullah II og utenriksminister Ayman Safadi. I de politiske konsultasjonene understreket Huitfeldt at Jordan spiller en viktig rolle som brobygger og stabiliserende faktor i en ellers urolig region. Landet er en viktig samarbeidspartner for Norge i Midtøsten. Vi har en tett dialog om Israel-Palestina-konflikten, situasjonen i Syria og Irak. Norge og Jordan samarbeider også på områder som sikkerhet og forsvar, næringsliv, konfliktløsning, likestilling og grønn vekst.

Anniken Huitfeldt møtte Jordans utenriksminister Ayman Safadi i Amman. Foto: Guri Solberg / UD
Anniken Huitfeldt møtte Jordans utenriksminister Ayman Safadi i Amman. Foto: Guri Solberg / UD

Utenriksministeren møtte også det norske forsvarets støtteelement til den globale anti-Isil-koalisjonen, som er basert i Jordan.

Besøket er en oppfølging av kong Harald og dronning Sonjas statsbesøk i februar 2020 og kong Abdullahs besøk til Norge i mars i år.