Godt møte med Egypts president

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde lørdag et møte med Egypts president Abdel Fattah Al Sisi på COP 28. Krigen i Gaza og samarbeid for å nå klimamålene sto på dagsordenen.

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde lørdag et møte med Egypts president Abdel Fattah Al Sisi på COP 28.
Statsminister Jonas Gahr Støre hadde lørdag et møte med Egypts president Abdel Fattah Al Sisi på COP 28. Foto: Guri Solberg / Utenriksdepartementet.

Utenriksminister Espen Barth Eide og hans egyptiske kollega Sameh Shoukry var også med i møtet.

– Egypt har en viktig stemme som blir lyttet til, og den midlertidige våpenhvilen i krigen mellom Israel og Hamas er et tydelig uttrykk for dette. Egypt har også gjort en viktig jobb for å få nødhjelp inn i Gaza, og for å få ut sårede palestinere. Jeg takket også Egypts president for støtten til å evakuere norskere borgere fra Gaza, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Klimaspørsmålet var også et sentralt tema på møtet. Egypt har posisjonert seg som ledende i Midtøsten og Nord-Afrika innenfor fornybar energi og produksjon av grønt drivstoff. Landet har rikelig med fornybare energiressurser som sol og vind.

Like etter det politiske møtet, signerte det norske fornybarselskapet Scatec og egyptiske partnere avtaler om prosjekter innen fornybar energi og grønt drivstoff.

– Dette viser forpliktelsene både Egypt og Norge deler for å få fart i energiomstillingen. Fornybar energi, hydrogen og grønn ammoniakk vil spille en viktig rolle for å nå målene i Parisavtalen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Norske Scatec har sammen med egyptiske myndigheter jobbet for å utvikle tre nye prosjekt.

– Dette er et godt eksempel på det store potensialet for samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å nå målet om en netto nullutslipps-økonomi og støtte Egypts ambisjon om å bli en grønn energi-hub. Disse prosjektene vil også bidra med viktig kunnskap for andre land i Midtøsten og Afrika, sier statsminister Støre.