Grønt lys til karbonfangstprosjektet på Klemetsrud

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Signeringsseremonien foran Rådhuset markerte i dag at det formelle er på plass mellom regjeringen og Hafslund Oslo Celsio, og at man endelig kan gå i gang med byggingen av CO2-fangstanlegget på Klemetsrud.

Dette er en merkedag for CO2-fangst i avfallsbransjen og Langskip-prosjektet til regjeringen. Dette er også en god dag for Oslo kommune, selskapet Hafslund Oslo Celsio, som har stått på gjennom flere år. Vi har spennende tider foran oss. Lykkes Norge med karbonfangst og lagring av CO2 under havbunnen, så kan det både trygge arbeidsplasser og skape nye. Men ikke minst så kan det bli et nyttig redskap i kampen mot klimaendringene. Jeg er stolt over at vi får til dette som en del av Langskip-prosjektet, og ser frem til videre samarbeid, sier olje- og energiminister Terje Aasland. 

 forbindelse med signeringsseremonien deltok Konstituert administrerende direktør i Celsio, Knut Inderhaug, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og olje- og energiminister Terje Aasland.
Bildetekst I forbindelse med signeringsseremonien deltok Konstituert administrerende direktør i Celsio, Knut Inderhaug, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Hafslund Oslo Celsio, Fotograf Arash Nejad nyebilder.no

Staten bidrar med milliarder 

Regjeringen foreslo i Revidert nasjonalbudsjett 2022 en finansieringsløsning som legger til rette for at byggingen av CO2-fangstprosjektet ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud kan starte i 2022. Staten bidrar med ca. 3,4 milliarder kroner. I tillegg har Oslo kommune og Hafslund Oslo Celsio, med de nye eierne, investert betydelig i prosjektet. Prosjektet fjerner utslipp fra den største utslippskilden i Oslo. Det vil gi en årlig CO2-reduksjon på inntil 400 000 tonn fra 2026.