HKH Prinsesse Ingrid Alexandra fulgte statsråd

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra var til stede under statsråd på myndighetsdagen 21. januar, sammen med Hans Majestet Kong Harald og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

Statsråd på Det kongelige slott 21. januar 2022
Statsråd på Det kongelige slott 21. januar 2022. Foto: Lise Åserud/NTB

Prinsessen hadde en observerende rolle, ettersom det bare er den nærmeste tronarvingen som kan ta sete i statsråd sammen med Kongen. Hun kom inn i statsrådssalen sammen med sin far og farfar. Statsminister Jonas Gahr Støre og de andre regjeringsmedlemmene som var til stede benyttet anledningen til å gratulere prinsessen med 18-årsdagen.

Regjeringens hovedgave til prinsessen er en festmiddag på Oslos nye hovedbibliotek Deichman Bjørvika, men den er utsatt på grunn av pandemien.

På selve dagen 21. januar fikk prinsessen et skinninnbundet avtrykk av den kongelige resolusjonen fra 1990 der grunnlovsendringen om at kvinner har lik arverett til tronen ble kunngjort.

– Dette var en viktig grunnlovsendring i likestillingens navn. Den gjorde prinsesse Ingrid Alexandra til tronarving da hun ble født i 2004. Derfor var det en glede å gi henne et spesiallaget skinninnbundet avtrykk til myndighetsdagen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I tillegg fikk prinsessen tre bøker med vekt på norsk historie generelt og kvinnehistorie spesielt. Boken Eufemia – Oslos middelalderdronning av Bjørn Bandlien (red.) handler om dronning Eufemia som kom til Oslo i 1299 som kong Håkon Vs hustru. Hun var i sin tid et midtpunkt i den norsk-svenske hoffkulturen.

I tillegg fikk prinsessen Norsk kvinnehistorie på 200 sider av Hege Duckert, og Landet mot nord av Mona Ringvej. Den siste forteller historien om Norge gjennom 22 minibiografier.

Skinninnbundet kongelig resolusjon fra 1990.
Skinninnbundet kongelig resolusjon om grunnlovsendringen fra 29. mai 1990.