Presseinformasjon

Årlig fredsmeklersamling Oslo Forum 21.-22. juni

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er vertskap for den årlige fredsmeklersamlingen Oslo Forum på Losby gods 21. og 22. juni. Omkring 100 fredsmeklere, beslutningstakere, eksperter og parter i konflikt fra hele verden samles for å dele erfaringer fra fredsdiplomati og konfliktløsning.

– De siste årene har vi sett store endringer i det geopolitiske bildet. Verden har ikke vært så polarisert siden den kalde krigen. Årets Oslo Forum vil diskutere hvordan vi kan skape handlingsrom for fredelige løsninger i en polarisert verden, sier Huitfeldt.

Temaet for årets Oslo Forum er «Spaces for dialogue in a polarised world».

Freds- og forsoningsarbeidet er fortsatt en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk. For 18. gang arrangerer Utenriksdepartementet og Centre for Humanitarian Dialogue Oslo Forum. Forumet har etablert seg som en av de fremste møteplassene i verden for fredsmeklere, beslutningstakere, parter i konflikt, FN-representanter og andre aktører engasjert i fredsprosesser og konfliktløsing.

Det blir deltakelse på høyt politisk nivå fra flere land, fra FN og fra Den afrikanske union. Blant annet deltar FNs nødhjelpssjef, FNs undergeneralsekretær for politiske spørsmål og fredsbygging, FNs spesialrepresentanter for Libya, Syria, Midtøsten og Myanmar. Den afrikanske unions kommissær for politiske spørsmål, fred og sikkerhet og Den afrikanske unions spesialrepresentant for Afrikas horn deltar også. I tillegg vil blant annet Colombias tidligere president Juan Manuel Santos og Mosambiks tidligere president Joaquim Alberto Chissano delta.

På programmet står utviklingen i Midtøsten, Ukraina, Afghanistan, Jemen, Venezuela og Etiopia, samt andre konfliktområder. Deltakerne vil blant annet dele erfaringer på tvers av regioner, spesifikke utfordringer og dilemmaer meglere står overfor, internasjonal sikkerhetsarkitektur, rollen til private militære selskaper, mekling ved masseprotester og etter statskupp, samt energisikkerhet.

Pressetilgang

Oslo Forum er lukket for media. Pressen kan få tilgang til presserommet på Losby Gods tirsdag 21. juni fra kl. 07.30-12.00. Pressebilder vil bli publisert på Flickr.

Frist for akkreditering: innen utgangen av fredag 17. juni via forumets påmeldingsside.  

Pressekontakt: Ragnhild H. Simenstad, rhs@mfa.no, mobil 91 71 74 59