Samtale med Russlands ambassadør etter innkalling til UD

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Utenriksdepartementet har i dag gjennomført en samtale med Russlands ambassadør til Norge, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Vi innkalte ambassadøren for igjen å gjøre Norges syn på beslutningen om å innlemme fire ukrainske regioner i Russland tydelig. Dette er et soleklart brudd på folkeretten. Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja er ukrainske landområder. Fiktive folkeavstemninger endrer ikke dette, sier utenriksministeren. 

Den russiske ambassadøren møtte ekspedisjonssjefen for sikkerhetspolitikk og nordområdene i Utenriksdepartementet. Samtalen fant sted etter Russlands ulovlige annektering av ukrainske regioner 30. september. Samme dag ble beslutningen fordømt på det sterkeste av både statsministeren og utenriksministeren. 

– Norge vil fortsette den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina i nært samarbeid med allierte land. Vi støtter Ukrainas suverenitet, rett til å bestemme innenfor egne grenser, og retten til å forsvare seg, sier utenriksminister Huitfeldt.