Nyheter

Statsministeren møtte Italias president

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde møte med Italias president Sergio Mattarella under statsbesøket 11.-12. mai. Tema for møtet var situasjonen i Ukraina, Nato-samarbeid, energisikkerhet og det grønne skiftet.

Sergio Mattarella og Jonas Gahr Støre står foran en dør og flagg fra Italia og Norge.
Italias president Sergio Mattarella tas imot av statsminister Jonas Gahr Støre i Parkveien 45. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB

Italias vise-statsminister og utenriksminister Antonio Tajani og utenriksminister Anniken Huitfeldt deltok også på møtet. Italia overtar G7-formannskapet neste år.

– Italia er en av Europas største økonomier og en viktig partner for Norge. Det ligger store muligheter for våre to land i samarbeidet om energi og grønn omstilling. Jeg håper at besøket vil styrkee dette samarbeidet ytterligere, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Det to dager lange statsbesøket fra Italia ble innledet på formiddagen den 11. mai, da president Mattarella og hans datter Laura ble ønsket velkommen til Norge av H.K.H. Kronprinsregenten og H.M. Dronningen. Presidenten møtte også Stortingspresidenten under besøket i Oslo. Dagen blir avsluttet med gallamiddag på Det kongelige slott.

– Våre to land deler et felles engasjement i en rekke internasjonale spørsmål og samarbeider nært i blant annet FN og Nato. Italia spiller en viktig rolle for sikkerhet og stabilitet i Middelhavsområdet som er av betydning for hele Europa, sier Støre.

Den 12. mai går turen til Trondheim hvor presidenten og Laura Mattarella vil bli ledsaget av Kronprins Haakon. På programmet står et forsknings- og næringslivsarrangement på NTNU. Der vil italienske og norske bedrifter og forskere diskutere samarbeidsmuligheter innen energiomstilling med fokus på hydrogen, vindkraft og karbonfangst- og lagring.