Kina-forhandlingene i gang

Beijing: For første gang siden 2010 startet Norge og Kina denne uken forhandlinger om en frihandelsavtale.

Næringsminister Monica Mæland i Kina
Næringsminister Monoica Mæland i Kina i april 2017. Foto: Trond Viken, NFD

- Det er bra at forhandlingene mellom Norge og Kina om en frihandelsavtale er gjenopptatt. Rapportene fra den norske forhandlingsdelegasjonen er lovende for den videre prosessen, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Dette er den niende forhandlingsrunden mellom Norge og Kina om en frihandelsavtale, og den første siden september 2010. Siden det er så lenge siden sist, ble møtene først og fremst brukt til å utveksle informasjon om hvor vi står og til å bli enige om det videre opplegget for forhandlingene.

- Kina er en handelspolitisk stormakt og en svært viktig handelspartner for Norge. En frihandelsavtale med Kina vil være viktig for norsk næringsliv og vil legge til rette for økt norsk eksport av varer og tjenester til Kina, sier Mæland.

Det ble blant annet forhandlet om handel med varer, handel med tjenester og investeringer. Norge og Kina snakket også om hvordan de to landene ser på spørsmål om miljø, e-handel , offentlige anskaffelser og konkurranse i frihandelsavtaler.

Partene er enige om å møtes innen utgangen av 2017 for neste forhandlingsrunde.

Næringsministeren besøkte Beijing i april sammen med en rekordstor delegasjon fra norsk næringsliv. Totalt 240 representanter fra til sammen 120 norske bedrifter deltok i forbindelse med statsminister Erna Solbergs offisielle besøk til Kina. 

Fakta:

  • Kina er vår viktigste handelspartner i Asia. I 2016 handlet vi varer med Kina for i underkant av 90 milliarder kroner. I tillegg handlet vi tjenester med Kina for rundt 15 milliarder kroner.
  • Omtrent tre fjerdedeler av varehandelen var import. Vi importerer hovedsakelig mobiltelefoner, tilbehør til mobiltelefoner, TV-er, datamaskiner, printere, klær og interiør fra Kina. Det vi selger til Kina er ulike kjemiske produkter, skipsutstyr, sjømat og kunstgjødsel.
  • Godt over 100 norskkontrollerte selskaper i Kina har allerede rundt 10 000 ansatte og omsetter for 15 milliarder kroner. Utenrikstjenesten anslår at det reelle tallet for selskaper med norsk tilknytning i Kina er nærmere 200. 

Les mer om Norges arbeid med frihandelsavtaler her

Til toppen