Koronasertifikatet legges ned

Den 30. juni blir EUs koronasertifikat lagt ned, og det vil også fjernes fra nettsidene til Helsenorge. Det er svært få land som krever verifiserbar dokumentasjon på koronavaksine for innreise, og innbyggere som skal ut å reise kan fortsatt finne sin vaksinedokumentasjon på Helsenorge.

Bildet viser et norsk pass og en mobiltelefon med digitalt koronasertifikat.
Nedleggelsen av koronasertifikatet vil ha lite å si for de fleste som skal ut å reise i sommer Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Etter 30. juni vil det ikke lenger være mulig å få tilgang til koronasertifikatet. 

Årsaken til at koronasertifikatet legges ned er at EUs bestemmelser går ut 30. juni. Etter dette er det ikke lenger lovgrunnlag til å utstede koronasertifikat i Norge. 

De fleste land krever ikke koronasertifikat for innreise. Du bør likevel sjekke hva slags krav som gjelder for de ulike landene på Utenriksdepartementets reiseinformasjon, eller i appen Reiseklar (regjeringen.no). 

– Jeg er glad for at koronasertifikatet ikke trengs lenger og at vi tar vi nok et steg tilbake mot det normale. Innbyggernes fullstendige vaksineinformasjon vil som vanlig være tilgjengelig på Helsenorge. Dette vil ha lite å si for de fleste som skal ut å reise i sommer, men jeg ber likevel alle som har planlagt reiser utenlands om å sjekke hvilke krav som gjelder dit du skal, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Dette er viktig å huske på om koronasertifikatet

  • Koronasertifikatet legges ned 30. juni og vil ikke være tilgjengelig etter dette.
  • Sjekk om landet eller landene du skal reise til krever dokumentasjon i form av koronasertifikat.
  • Last ned eller skriv ut koronasertifikatet om du trenger det.
  • Informasjon om alle dine vaksiner – også koronavaksiner – finner du alltid oppdatert på Helsenorge. Dette gjelder også etter 30. juni.

Selv om svært få land i verden nå krever koronasertifikat, kan enkelte land kreve en form for vaksinasjonsbevis eller test før avreise. For dere som trenger dokumentasjon på vaksiner i landet du skal reise til, kan du finne disse på Helsenorge. Der kan du også skrive ut dokumentasjon på hvilke vaksiner du har tatt.

Det er Folkehelseinstituttet som forvalter koronasertifikatet i Norge. For mer informasjon, se spørsmål og svar på Folkehelseinstituttets hjemmesider eller besøk Helsenorge.no.

WHO lanserer vaksinesertifikat

Verdens helseorganisasjon har annonsert at de etablerer et vaksinesertifikat basert på løsningene utviklet i EU.

– Vi vil følge med på utviklingen, men vi har ikke planlagt å slutte oss til WHOs løsning slik situasjonen er nå, sier Kjerkol.