Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Laksesalg på høring

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår at laksetillatelsene som ble igjen etter auksjonen i juni selges gjennom en lukket budrunde.

-I juni gjennomførte vi en vellykket auksjon av nye laksetillatelser. Nesten alle tillatelsene ble solgt til rekordhøye priser. Det gjenstår kun en liten rest, men vi har ambisjoner om å få tildelt mest mulig vekst. Derfor foreslår vi nå en ny innretning for hvordan vi skal selge disse tillatelsene, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Auksjonen av nye laksetillatelser ble gjennomført i juni. 14 lakseoppdrettere kjøpte nye laksetillatelser for til sammen 2,9 milliarder kroner. Dette tilsvarer rundt 97 prosent av tillatelsene som ble lagt ut for salg.

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår nå hvordan resten av tillatelsene skal selges. Forslaget sendes ut på høring.

- Vi foreslår at resten av tillatelsene selges gjennom en ny auksjon. Tillatelsene samles i mindre pakker, og budgivere får anledning til å by på hver pakke gjennom en lukket budrunde, sier Sandberg.

Dette er et teknisk enkelt format som er kjent for oppdretterne fra tildelingsrunden i 2013. Forslaget har høringsfrist torsdag 16. august. Høringssvar kan leveres elektronisk på departementets nettside.

Om rest-auksjonen

I oktober 2017 fikk regjeringen på plass et helt nytt system for vekst i oppdrettsnæringen. Trafikklyssystemet skal legge til rette for forsvarlig og forutsigbar vekst. Kysten er delt inn i tretten fargelagte soner. Fargen settes ut fra hvor store utfordringer området har med lakselus. Grønne områder får lov til å vokse med seks prosent.

Laksetillatelser gir en tillatelse til å ha en viss mengde tonn oppdrettsfisk stående i sjøen, og angis i maksimalt tillatt biomasse (MTB).

Før hovedauksjonen 18.-20. juni var det om lag 15 000 tonn MTB til salgs. Det gjenstår å tildele inntil 414 tonn MTB, fordelt på seks forskjellige produksjonsområder.

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår i høringen at resten selges på auksjon gjennom en lukket budrunde som åtte forskjellige tillatelser:

Tillatelsesnr.

Produksjonsområde

Størrelse på tillatelsen i tonn MTB

1

1

16

2

7

100

3

7

45

4

8

100

5

8

100

6

10

40

7

11

2

8

12

11

 

Til toppen