Historisk arkiv

Lanserer sju bransjeprogrammer i IA-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Partene i IA-avtalen og fagmyndighetene har lagt frem forslag til sju bransjeprogrammer under IA-avtalen 2019–2022. Bransjene omfatter 670 000 arbeidstakere.

Det er partene selv som har foreslått hvilke bransjer som skal prioriteres og hvordan programmene skal innrettes. Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd sluttet seg til forslagene i møte 21. mai. Forslagene bygger på dokumentert kunnskap og faglige vurderinger av indikatorer for forebygging, arbeidsmiljøarbeid, sykefravær og frafall.

– Det har vært et godt og konstruktivt samarbeid mellom partene og myndighetene i dette arbeidet, et godt ekspempel på velfungerende treparssamarbeid i praksis, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Forhindre sykefravær og frafall

Formålet med bransjeprogram er å mobilisere partene på bransjenivå til i fellesskap å dokumentere og ta fatt i felles erkjente utfordringer. Det avgjørende for at de skal lykkes er partenes rolle og ansvar, og hvordan man kan hente ut merverdien av et godt partssamarbeid på bransjenivå og i virksomhetene. Det er bakgrunnen for at en stor del av IA-ressursene nå skal brukes på særlig, spisset innsats i utvalgte bransjer, gjennom etablering av IA-bransjeprogrammer.

Felles oppfølging

Det er et stort og positivt engasjement blant partene i IA-avtalen for etablering av bransjeprogrammer. Arbeidet med bransjeprogrammene settes i gang før sommeren. 

Etablering og oppfølging av bransjeprogrammene vil være ressurskrevende for myndighetene og partene sentralt og lokalt.

Arbeidsplassene står i sentrum for IA-avtalen, og også tiltak og virkemidler gjennom bransjeprogrammene skal rettes mot virksomhetene.

Det skal gjennomføres følgeforskning og evaluering av iverksatt tiltak i bransjeprogrammene.

– Det blir svært spennende å følge utviklingen i og resultatene av bransjeprogrammene framover, sier statsråden.

Forslagene