Inkluderende arbeidsliv (IA)

2019–2024

Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. IA-avtalen skal skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.

Uskarpt, nesten abstrakt bilde av mennesker i bevegelse i et kontorbygg

IA-avtalen 2019–2024

Den nåværende IA-avtalen ble underskrevet 18. desember 2018 og er den femte intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Avtalen ble forlenget 2. november 2022 og vil gjelde ut 2024.

Uskarpt bilde av personer som går i et kontor

Hva er inkluderende arbeidsliv (IA)?

IA-avtalen 2019–2024 omfatter hele det norske arbeidslivet. Arbeidsplassen er hovedarenaen for IA-arbeidet. Et godt partssamarbeid er en forutsetning for å lykkes med IA-arbeidet. Både ledelse, tillitsvalgte og verneombud har viktige roller i arbeidet.

Kvinne og mann i kontormiljø som står og snakker sammen mens mannen holder en pc. Bildet er uskarpt.

Organisering av IA-arbeidet 2019–2024

Det partssammensatte arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd under ledelse av arbeids- og inkluderingsministeren har ansvaret for oppfølgingen av IA-avtalen på nasjonalt nivå.

Aktuelt nå

Ingen forlengelse av IA-avtalen

Pressemelding 04.12.2024

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna varsler at forhandlingene om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) avsluttes. Arbeidet for lavere sykefravær fortsetter.

Hva skjer med inkluderende arbeidsliv når IA-avtalen ikke forlenges?

Artikkel 07.12.2024

Det norske arbeidslivet skal fortsatt være et inkluderende arbeidsliv. IA-avtalen går ut ved nyttår, men mye av arbeidet ligger fast. Pliktene og rettighetene knyttet til sykefravær er del av arbeidsmiljøloven og folketrygdloven, og påvirkes ikke av IA-avtalen.

Hold deg oppdatert om IA-avtalen

Her kan du melde deg på nyhetsoppdateringer om IA-avtalen.