Inkluderende arbeidsliv (IA)
2019–2022
IA-samarbeidets overordnede mål er å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten øke sysselsettingen. Den nye avtalen omfatter hele det norske arbeidslivet. Arbeidsplassen er hovedarenaen for IA-arbeidet. Et godt partssamarbeid er en forutsetning for å lykkes med IA-arbeidet.

IA-avtalen 2019–2022
Regjeringen og hovedorganisasjonene i arbeidslivet underskrev 18. desember 2018 den femte intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Hva er inkluderende arbeidsliv?
IA-avtalen 2019–2022 omfatter hele det norske arbeidslivet. Arbeidsplassen er hovedarenaen for IA-arbeidet. Et godt partssamarbeid er en forutsetning for å lykkes med IA-arbeidet. Både ledelse, tillitsvalgte og verneombud har viktige roller i arbeidet.

Organisering av IA-arbeidet 2019–2022
Det partssammensatte arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd under ledelse av arbeids- og sosialministeren har ansvaret for oppfølgingen av IA-avtalen på nasjonalt nivå.
Aktuelt nå

Det handler om arbeid
16.12.2020: – Norske virksomheter er i verdenstoppen på arbeidsmiljø. Men på tross av dette er sykefraværet i og frafallet fra arbeidslivet fortsatt for høyt. I tillegg vil et arbeidsmarked i stadig raskere endring tilsi at vi trenger en ny giv i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

Hold deg oppdatert om IA-avtalen
Her kan du melde deg på nyhetsbrev om IA-avtalen. På denne siden finner du også tidligere nyhetsbrev.

Nytt forskings- og utviklingsprogram (FoU) for eit inkluderande arbeidsliv
14.12.2020: Det er etablert eit nytt FoU-program under IA-avtalen som skal bidra til ny kunnskap innanfor avtalens innsatsområder. Fyrste utlysing ligg ute no.
Flere aktuelle saker om IA
Her finner du flere saker om inkluderende arbeidsliv.

Profilmanual for inkluderende arbeidsliv (IA) 2019–2022
Her finner du profilmanual for avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) for avtaleperioden 2019–2022.