Lihkku sámi álbmotbeivviin! Gratulerer med samefolkets dag!

Dette er dagen hvor vi skal feire det samiske. Som reindriftsminister er det mye å feire og jeg vil trekke frem noen høydepunkter fra min tid så langt i Landbruks- og matdepartementet.

Nylig var jeg på den store mat- og reiselivsmessen «Internationale Grüne Woche» (IGW) i Berlin. IGW samler hvert år over 1500 utstillere fra rundt 70 land, og er en viktig møteplass for norske mat-, drikke- og reiselivsopplevelser. Gjennom den norske deltakelsen i år ble det lagt særlig vekt på reinkjøtt og samisk kultur, og dette var en tydelig del av profilen til den norske standen.

Det var stor pågang av besøkende, og her fikk vi virkelig vist frem den samiske kulturen, næringen og verdiskapningen. Det var stor interesse for både maten og kulturen som ble presentert, og reinkjøttet falt i smak hos mange besøkende som fikk øynene opp for det unike produktet. Det er ingen tvil om at det ligger et stort potensial for verdiskapning i reindriftsrettet turisme som tilleggsnæring for aktører som er villig til å satse.

Takk til alle i den samiske delegasjonen som bidro til at årets norske deltakelse på IGW ble en stor suksess. Hver og en la ned stor innsats og bør være stolte av den jobben som ble gjort - gode ambassadører for både reindriftsnæringen og det samiske samfunnet.

Utviklingen av markedssituasjonen for reinkjøtt har fortsatt den positive trenden. Etter flere tøffe vintre med beitekrise i mange reinbeitedistrikt registrerer vi nå at produksjon og slakting av norsk reinsdyrkjøtt øker. Dette hadde ikke vært mulig uten den innsatsen som hver enkelt reindriftsutøver legger ned hver eneste dag. Kvalitetsproduktene av rein som leveres er et tydelig resultat av det harde arbeidet som legges ned, og dette gjenspeiles igjen i prisen reindriftsutøveren sitter igjen med.

Gjennom markedsrettet produktutvikling og profesjonalisering av hele verdikjeden fra vidde til bord har reinkjøttet posisjonert seg som noe av det mest smakfulle og sunneste kjøttslaget vi har. Dette er det stadig flere forbrukere som får øynene opp for, og noe vi må fortsette å jobbe for.

Det er derfor positivt at reinkjøtt skal stå på menyen under Bocuse d´or Europe 2024 i Trondheim i mars, europafinalen til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse som holdes i Lyon i 2025. Under årets konkurranse skal reinsdyrlår, skank og tunge tas i bruk som råvarer til tallerkenserveringen. Det vil åpne for at enda flere får oppleve gode retter basert på reinkjøtt, og det er med på å understreke den posisjonen reinkjøttet har fått som et av våre fremste kvalitetsprodukt. Samtidig bidrar deltagelsen til å bygge kunnskap om reinkjøttet og reindriftsnæringen.

I min statsrådstid har jeg fått gleden av å bli kjent med reindriften, både som levevei for reindriftsutøvere, men også som en viktig del av samisk kultur og tradisjon. Jeg har fått innblikk i hvordan reindriftssamiske familier jobber for å videreføre sin kulturarv, og jeg har fått erfare hvilket engasjement det er for å videreutvikle en bærekraftig reindrift. Dette gir meg motivasjon til å fortsette mitt arbeid som reindriftsminister, og la det ikke være noen tvil om at dette er et stort og ærefullt ansvar for meg.

Med det vil jeg ønske alle en fin feiring av dagen – forhåpentligvis med reinkjøtt på bordet!

Lahkoe biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin – Gratulerer med dagen!

Det samiske flagget.