Nå er nominasjonen for utmerkelser for sunnere kosthold åpen

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Helse- og omsorgsdepartementet lyser ut to utmerkelser i forbindelse med Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Fristen for å nominere sitt bidrag er 15. november.

Myndighetene samarbeider med matvarebransjen om å gjøre det enklere for folk å velge sunt. Det kan gjøres ved at eksisterende produkter gjøres sunnere, ved at det lanseres nye og sunne produkter og retter, eller ved at de sunnere produktene markedsføres på en god måte.

– Å få alle til å spise litt sunnere er en viktig oppgave. Matvarebransjen har en sentral rolle i dette arbeidet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

I 2020 ble utmerkelsene for et sunnere kosthold opprettet.

­– Målet med utmerkelsene er å rette ekstra oppmerksomhet på det gode arbeidet som gjøres i Intensjonsavtalen (lenke til Helsedirektoratet), fortsetter Kjerkol.

Nominasjonen åpnet

Utmerkelsene lyses ut i to kategorier, en i kategorien "sunnere produkter" og én i kategorien "sunnere markedsføring". Konkurransen er for aktørene som er med i Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Aktørene nominerer seg selv.

– For årets utmerkelser åpner vi også for at Opplysningskontorene i landbruket og Norges Sjømatråd kan delta i konkurransen. I tillegg er kriteriene utvidet til også å omfatte merking, som bruk av Nøkkelhullet, og inspirasjon i form av for eksempel oppskrifter. Vi ser frem til å få inn mange gode nominasjoner og ønsker alle lykke til, avslutter Kjerkol.

Nominasjonen er åpen (lenke til Helsedirektoratet) fra 30. september til 15. november. Vinnerne kåres på nyåret 2023. 

Tidligere vinnere

Matvarebransjen har i de senere årene redusert mengden salt og sukker i flere matvarer. I tillegg har de jobbet for å øke forbruket av mat vi må spise mer av, som for eksempel fisk og grove kornprodukter. Forbruket av sukker har gått ned, mens det har ikke lykkes like godt å øke forbruket av fisk, frukt, bær og grønnsaker.

Vinnerne av utmerkelsene i 2020 var TINE og MENY. TINE vant i kategorien for sunnere produkter med mindre fett i melk, og MENY vant i kategorien for sunnere markedsføring med markedsføringsaktiviteter for økt fiskeforbruk.

I 2021 var det Mills og KIWI som gikk av med seieren i de to gruppene. Mills vant i kategorien for sunnere produkter med sitt Laksepålegg og KIWI vant i kategorien sunnere markedsføring for sitt Sunnhetslotteri.

Relevante lenker hos Helsedirektoratet