Nå kan kandidater til kostholdsutmerkelsene nomineres

Myndighetene har siden 2020 gitt utmerkelser til aktører i matvarebransjen som bidrar til et sunnere kosthold. Nå kan matvarebransjen nominere kandidater til utmerkelsene for 2023.

– Vi ønsker at det skal være lettere for folk å velge sunne matvarer. Da har matvarebransjen en sentral rolle, og utmerkelsene bidrar til å gi oppmerksomhet til godt arbeid på kostholdsområdet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Fristen for å nominere kandidater til utmerkelsene er 15. oktober 2023.

Myndighetene samarbeider med matvarebransjen om å gjøre det enklere for folk å velge sunt. En rekke aktører i matvarebransjen har forpliktet seg til arbeidet gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold (helsedirektoratet.no).

Betydning for folkehelsa

Matvarebransjen kan legge til rette for sunne valg ved å lage eksisterende produkter sunnere, lanseres nye og sunnere produkter og matretter, eller ved å markedsføre disse produktene på en god måte.

– Et sunt og godt kosthold er bra for folkehelsa. Vi ser frem til å få inn mange gode nominasjoner og ønsker alle lykke til, sier Kjerkol.

To kategorier

Utmerkelsene deles ut i to kategorier, en i kategorien sunnere produkter og én i kategorien sunnere markedsføring.

Konkurransen er for aktørene som er med i Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Aktørene nominerer seg selv.

Nominasjonen er åpen frem til 15. oktober (helsedirektoratet.no). Vinnerne kåres på nyåret 2024.

Tidligere vinnere

Matvarebransjen har i de senere årene redusert mengden salt og sukker i flere matvarer. I tillegg har de jobbet for å øke forbruket av mat vi må spise mer av, som for eksempel fisk og grove kornprodukter.

Forbruket av sukker har gått ned, mens det har ikke lykkes like godt å øke forbruket av fisk, frukt, bær og grønnsaker.

Vinnerne av utmerkelsene i 2020 var TINE og MENY. I 2021 var det Mills og KIWI som gikk av med seieren i de to gruppene. Fjorårets utmerkelser gikk til Grilstad og Baker- og Konditorbransjens Landsforening.