Norge deltar i luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina

Norge vil slutte seg til intensjonsavtalen om støtte til Ukraina innen luftvern mot fly og missiler. Luftvern er ett av de særlig satsingsområdene blant landene som gir militær støtte til Ukraina.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram underskrev i dag intensjonsavtalen (Letter of Intent)  om at Norge deltar i koalisjonen til støtte til Ukraina innen luftvern mot fly og missiler.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram underskrev i dag intensjonsavtalen (Letter of Intent) om at Norge deltar i koalisjonen til støtte til Ukraina innen luftvern mot fly og missiler. Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius til venstre. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD

- Det er helt naturlig for Norge å være med i en slik luftvernkoalisjon. Norske NASAMS bidrar til å redde ukrainske liv og beskytte kritisk infrastruktur hver dag, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I vinter er det blitt etablert flere kapabilitetskoalisjoner for militær støtte til Ukraina. Regjeringen har besluttet norsk deltakelse i tre slike koalisjoner, den maritime koalisjonen som Norge leder sammen med Storbritannia, luftforsvarskoalisjonen der Norge skal donere F-16 kampfly samt utdanne ukrainsk personell på systemet, og luftvernkoalisjonen, som ledes av Tyskland og Frankrike.

Luftvernbataljonen fra 133 luftving Evenes under skarpskyting med NASAMS  under øvelse Formidable Shield 2023.
Luftvernbataljonen fra 133 luftving Evenes under skarpskyting med NASAMS under øvelse Formidable Shield 2023. Foto: Forsvaret

- Vi har sagt vi skal støtte der det trengs mest. Luftvern står høyest på Ukrainas prioriteringsliste. Det er helt nødvendig for å beskytte militære avdelinger, byer og kritisk viktig infrastruktur som trengs for å holde samfunnet i gang, sier Gram.

Regjeringen har nylig lagt inn en betydelig bestilling av NASAMS-materiell for fremtidige donasjoner: Ny bestilling av luftvern til Ukraina - regjeringen.no Dette kommer i tillegg til allerede donert materiell. Norge støtter også med utdanning av ukrainsk personell. 

Bakgrunn: 17th meeting in the Ramstein format: Ground-Based Air Defence coalition for Ukraine was set up