Historisk arkiv

Norge donerer om lag fem millioner vaksinedoser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg har i dag deltatt på G20 og Europakommisjonens globale helsetoppmøte. Målet for møtet var å bli enige om prinsipper for å forebygge, være bedre forberedt og reagere mer effektivt på fremtidige helsekriser. I dagens møte annonserte statsministeren at Norge legger opp til å donere om lag fem millioner vaksinedoser til det globale arbeidet for å bekjempe covid-19.

Statsminister Erna Solberg deltar via video på helsetoppmøtet på møterommet sitt.
Digitalt "familiefoto" på helsetoppmøtet. Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor

Det virtuelle helsetoppmøtet samlet stats- og regjeringsledere for G20-landene, noen få andre inviterte land, representanter for FN og andre internasjonale organisasjoner. Globale helseaktører deltok også.

Statsminister Erna Solberg deltok sammen med Sør-Afrika som ledere for ACT Akseleratoren (ACT-A), en koalisjon for å mobilisere ressurser til vaksiner og medisinsk materiell.

- Det er nå vi må handle for å sikre at verden er bedre forberedt til å håndtere kommende helsekriser, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren sier det er viktig å få fortgang i arbeidet for å få slutt på pandemien, og at dette krever globalt samarbeid. For Norge som med-leder i fasiliteringsrådet for ACT-A og leder for pådrivergruppen for bærekraftsmålene, er dette en veldig viktig oppgave.

- Jeg vil oppfordre alle land til å bidra finansielt med sin andel til pandemiarbeidet for at det skal skje. Alle må også dele vaksinedoser med landene som ikke har fått tilstrekkelig med doser. Norge legger opp til å donere om lag fem millioner vaksinedoser til det globale arbeidet for å bekjempe covid-19. Dette ikke vil gå på bekostning av fremdriften i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Men det er viktig å huske på at ingen er trygge før alle er trygge, sier Solberg.

Deling av vaksinedoser er kritisk for å raskt øke tilgang til covid-19 vaksiner globalt. Målet er å sikre at nok mennesker i nok land blir vaksinert, inkludert innbyggere i lavinntektsland. For eksempel har kun 1.3 % av befolkningen i Afrika fått første vaksinedose.

- Rask tilgang til vaksiner er også avgjørende i kampen mot nye virusvarianter, som kan gjøre dagens vaksiner mindre effektive, sier statsministeren.

Erfaringen fra pandemibekjempelsen som pågår er viktig for hvordan vi handler fremover. ACT-A er det eneste globale redskapet vi har for å sikre mer likeverdig tilgang til vaksiner, medisiner, tester og beskyttelsesutstyr mot covid-19. COVAX utgjør vaksinesamarbeidet i ACT-A og er avgjørende for å sikre vaksinetilgang i fattige land. Erfaringene fra ACT-A gir nyttig lærdom som tas med i arbeidet med fremtidig global helsesikkerhet.

- Vi må handle sammen og ha et godt kunnskapsgrunnlag å bygge på. I tillegg må vi sammen forplikte oss til mekanismer for både finansiering, samarbeid om overvåkning og bedre etterlevelse av forpliktelser når neste pandemi rammer oss, sier Solberg.

Norge har i mange år vært en pådriver for global helse, og vi en stor giver på dette området. Den norske støtten har vært viktig i opprettelse av innovative helsetiltak som blant annet vaksinealliansen Gavi og vaksinekoalisjonen CEPI. Disse institusjonene har en unik rolle i den globale covid-19 pandemibekjempelsen gjennom ACT-A.

Den norske deltakelsen på dagens toppmøte er en anerkjennelse av Norges internasjonale rolle over lang tid innen global helse. Det er også en anerkjennelse av Norges med-leder rolle i det globale samarbeidet i ACT-A sammen med den sørafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa.

 

Fakta

Det globale helsetoppmøtet arrangeres 21. mai av G20-formannskapet (Italia) og Europakommisjonen.

Italias statsminister Draghi og Europakommisjonens president von der Leyen ledet møtet sammen fra Roma. Møtets øvrige deltakere er G20-landene, spesielt inviterte land (Singapore, Spania, Nederland, Portugal og Sveits) og flere internasjonale organisasjoner. Statsminister Solberg er invitert som med-leder av ACT-As fasiliteringsråd.

Initiativet til toppmøtet er en fortsettelse av G20s uttalelse om behovet for globalt samarbeid for å bekjempe covid-19 pandemien på sitt ekstraordinære toppmøte i mars 2020.

Toppmøtet resulterte i en felleserklæring «The Rome Declaration» som er fremforhandlet i forkant av møtet.