Norge har levert første F-16 jagerfly til Romania

Denne uka tar 3 rumenske flygere av fra Rygge flystasjon med hvert sitt nyoverhalte F-16 på vei til flyenes nye hjemmebase i Romania. – Salget av F-16 vil styrke og modernisere forsvaret til Romania, en alliert nasjon langs NATOs østflanke som også er naboland til Ukraina. Det er en viktig milepæl vi markerer i dag når de første av disse flyene leveres til Romania, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram gratulerer Romanias ambassadør Cristian Bădescu foran ett av tre F-16 som ble overlevert til Romania på Rygge flystasjon i dag.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram gratulerer Romanias ambassadør Cristian Bădescu foran ett av tre F-16 som ble overlevert til Romania på Rygge flystasjon i dag. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

Med det har Norge begynt leveransene av F-16 som tidligere har tjent det norske Luftforsvaret, og som nå skal få et nytt liv i luftforsvaret til en av våre allierte. Siden Norge faset ut F-16 i 2021 har Forsvarsmateriell jobbet med å gjennomføre salget av 32 F-16 til Romania.

Den første flyleveransen kommer etter en intens periode med forberedelser, hvor Forsvarsmateriell sammen med Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) har gjennomført modifikasjoner, vedlikehold og sertifisering av flyene, for å klargjøre de for bruk i det rumenske luftforsvaret. Forsvarsmateriell har også sikret godkjenninger fra både norske og amerikanske myndigheter.

– Avtalen med Romania dekker ikke bare leveranser av fly, men i praksis to ferdige kampflyskvadroner med reservedeler, støtteutstyr og trening av teknikere. At vi nå er i gang med leveransene er takket være god jobb fra Forsvarsmateriells egne ansatte, med god støtte fra industrien ved KAMS og erfarent F-16-personell fra Luftforsvaret, sier Gram.

Oberst Eivind Åsmund Sørdal og major Lurgo Bildigau signerer overføringspapirer i forbindelse med Romanias kjøp av norske F-16. Demonterte ""norske skilter" i forgrunnen.
Oberst Eivind Åsmund Sørdal og major Lurgo Bildigau signerer overføringspapirer i forbindelse med Romanias kjøp av norske F-16. Demonterte ""norske skilter" i forgrunnen. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

Flyene vil leveres frem til 2025, noe som gir Romania tid til å bygge kompetanse på flygere og teknikere. I tillegg vil Forsvarsmateriell bistå det rumenske forsvaret med erfaringsoverføring knyttet til drift av F-16.

– I Forsvarsmateriell anskaffer vi som oftest materiell, men i salget av F-16 er vi leverandør for materiell i milliardklassen. Dette har vi oppnådd ved at vi gjennom de siste årene har profesjonalisert avhendingsområdet. Vi sikrer store verdier for det norske samfunnet, og vi bidrar til at materiell Forsvaret ikke lenger bruker selv, kan fortsette å levere forsvarsevne for andre samarbeidende land. Dette er derfor en viktig og stolt dag for Forsvarsmateriell og alle som har jobbet med dette prosjektet, sier Gro Jære, som er direktør for Forsvarsmateriell. 

Fra venstre Sjef Luftforsvaret Rolf Folland, forsvarsminister Bjørn Arild Gram, Romanias ambassadør Cristian Bădescu, skvardonsjef Thomas Harlem og sjefsersjant Staale Granli.
Fra venstre Sjef Luftforsvaret Rolf Folland, forsvarsminister Bjørn Arild Gram, Romanias ambassadør Cristian Bădescu, skvardonsjef Thomas Harlem og sjefsersjant Staale Granli. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

Fakta:

  • Norge har tilsammen 57 F-16. 
  • Flytypen ble faset ut i desember 2021 i forbindelse med innføring av F-35. 
  • 32 fly er avtalt solgt til Romania, med sikte på leveranse i 2023 (tre fly), 2024 og 2025.