Norges beste eplemost, sider og fruktvin er kåret

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

HANEN har arrangert konkurransen Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2022 på vegne av Norsk eplefest. Det var rekordstor påmelding og hard konkurranse blant 280 produkter.

I årets NM deltok 72 produsenter med produkter innen eplemost, sider og fruktvin. Nytt av året var at også kategoriene norsk fruktbrennevin og mjød var inkludert i konkurransen.

Norsk drikke basert på norske råvarer er vekstvinnere både som alkoholholdig og alkoholfritt. Tallene fra Vinmonopolet for 2021 viser dette med solid vekst for kjente norske produkter innen eksempelvis sider. Veksten i salget av norsk sider på Vinmonopolet var fra 2020 til 2021 på nærmere 20 prosent. Norsk sider omsatte totalt for over 100 millioner kroner i 2021.

En viktig næring

– Produksjonen av norsk eplemost og sider er et eventyr. Konkurransen Norges Beste eplemost, sider og fruktvin viser at norsk drikke i dag er en viktig næring med et stort potensial. Gratulerer til alle verdige vinnere i alle kategorier, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Velkvalifisert jury

Noen av Norges fremste sommelierer og bartendere deltok i årets jury med den meget anerkjente vinkelneren Henrik Dahl Jahnsen fra Hotel Britannia i spissen. Over 30 dommere fra hoteller, restauranter og forskning smakte seg gjennom alle produktene og aldri før har norsk drikke fått en så solid evaluering av så kompetante personer. Juryen ble ledet av den internasjonale anerkjente sidereksperten Gabe Cook og Espen Blåfjelldal fra bryggeriet Små Vesen.

Cider.
Cider. Foto: Torbjørn Tandberg