Ny FAO rapport om kvinners posisjon i matsystemene

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

FAOs nye status-rapport om kvinners posisjon i matsystemene slår fast at likestilling i landbruk, fiskeri og i matsektoren vil kunne få enorm betydning for global matsikkerhet og ernæring.

Status-rapporten tar utgangspunkt i nye data og analyser av kvinners deltagelse, roller og muligheter både i primærproduksjonen og i verdikjeden. Kvinner utgjør tjueen prosent av alle ansatte i jordbruks- og fiskerisektoren globalt, men har fortsatt dårligere tilgang til jord, innsatsfaktorer, finansiering og utdanning enn menn. Samtidig kan tilgang til digital teknologi bidra til å redusere de kjønnsbaserte forskjellene.

Ny kunnskap om konsekvensene av Covid 19 pandemien viser at kvinner rammes hardest under kriser. 22 prosent av kvinner mistet sin jobb i verdikjeden for mat under pandemien, sammenlignet med kun 2 prosent av menn.

– Dette viser betydningen av å styrke arbeidet med likestilling i lys av de økte utfordringene for matsystemene globalt. Jeg gratulerer FAO med denne omfattende og viktige rapporten, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg.

Et bredt sammensatt panel deltok i lanseringen av rapporten. Norges ambassadør til FN-organisasjonene i Roma, Morten Aasland, holdt innlegg på vegne av Norge. Innlegget understreket Norges prioritering av likestilling i utviklingspolitikken og nasjonale erfaringer med likestilling. Et viktig budskap er betydningen av likestilling både for økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft i landbruket. 

Innlegget

Rapporten