Ny samtale om energikrisen i Europa

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hadde mandag en ny telefonsamtale. De to snakket om energikrisen som rammer Europa.

EU-kommisjonen presenterte onsdag i forrige uke forslag til tiltak for å håndtere den svært vanskelige energisituasjonen i Europa. Det er andre gang på under en uke at Støre og von der Leyen diskuterer energikrisen på telefon.

Statsminister Jonas Gahr Støre sitter ved skrivebordet.
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Anne Kristin Hjukse / Statsministerens kontor

– Det er viktig å ha en tett og nær dialog med våre partnere og allierte i Europa om ulike løsninger på den krevende situasjonen som har oppstått som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Norge har fra første stund gjort det vi kan for å avhjelpe situasjonen i Europa, og norske selskaper har økt produksjonen av gass vesentlig. Norge leverer nå 8 prosent mer gass til Europa enn vi gjorde da krigen brøt ut, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Han har stor forståelse for at landene i Europa nå leter etter løsninger på energikrisen.

– Vi er enige om å ha en enda tettere dialog med EU fremover om de ulike forslagene som ligger på bordet. Vi går inn i samtalene med en åpen holdning, men er skeptiske til en makspris på gass. En makspris vil ikke gjøre noe med det grunnleggende problemet, nemlig at det er for lite gass i Europa, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Han sier at både Norge og EU er tjent med et mer stabilt energimarked. Støre og von der Leyen diskuterte rollen langtidskontrakter kan ha for å sikre mer stabilitet i markedet. Støre understreket at det er selskapene som inngår slike langtidskontrakter.