Ny statistikk om høyere utdanning: Rekordmange gjennomfører mastergraden sin på tiden
Pressemelding | Dato: 20.05.2025 | Kunnskapsdepartementet
Aldri før har flere masterstudenter fullført utdanningen uten forsinkelse, og rekordmange kom på utveksling til Norge. Det viser tilstandsrapporten for høyere utdanning.
Tilstandsrapporten for høyere utdanning samler statistikk for statlige universiteter og høyskoler for året som gikk.
– Det går godt i norsk høyere utdanning. At så mange fullfører høyere utdanning er viktig for samfunnet og den enkelte. Vi har store oppgaver å løse sammen , sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).
Vekst i antall studenter
I 2024 var det i overkant av 300 000 studenter i Norge, det er 39 000 flere enn for ti år siden. Halvparten av økningen er studenter som tar høyere utdanning på nett.
Det er særlig vekst på opptaket til masterutdanninger. Mens opptaket til bachelornivå og andre grunnutdanninger har holdt seg ganske stabilt de siste ti årene, er nesten 50 prosent flere tatt opp til toårige masterutdanninger i 2024 enn i 2015.
Stadig flere fullfører masterutdanning - gjennomføringen på bachelor går litt ned
For andre år på rad var det i 2024 en nedgang i antallet studenter som gjennomfører bachelorgrad på normert tid. Dette kommer etter en lang periode med økt gjennomføring. Andelen som gjennomførte på normert tid i 2024, var 53 prosent, mot 57 prosent i 2022.
– Lærer- og helsefagutdanningene har fortsatt blant de høyeste gjennomføringstallene i landet, og svært mange fullfører. Samtidig ser vi at gjennomføringen har gått noe ned for store utdanninger som sykepleie og barnehagelærer de to siste årene. Dette må vi følge med på, særlig fordi disse utdanningene leder til yrker som det er stort behov for fremover, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Utvekslingsrekord til Norge – én av fem kommer fra Tyskland
Veksten i studenter som kommer på utveksling til Norge fortsatte i 2024, her er antallet studenter nå 44 prosent høyere enn for ti år siden. Også flere norske studenter drar på utveksling, 36 prosent flere reiste på utveksling i 2024 sammenliknet med for ti år siden.
– Internasjonal erfaring er verdifullt uavhengig av hva man studerer eller skal jobbe med. Derfor er det gledelig at så mange norske studenter finner veien ut i verden, særlig i disse usikre tider. Både for å lære nye ting, møte nye folk. og ta med seg den erfaringen tilbake til Norge, sier Aasland.
Som tidligere kommer det store flertallet av utvekslings studentene til Norge fra Europa (85 prosent i 2024. Tyskland er det store senderlandet, med i overkant av 2 300 utvekslingsstudenter i 2024. Det betyr at hver femte utvekslingsstudent i Norge kommer fra Tyskland.
Australia er mest populære utvekslingsland – færre vil til USA
Som før covid-19-pandemien er Australia landet med klart flest norske utvekslingsstudenter. USA har historisk vært et viktig land for norske utvekslingsstudenter, og var det mest populære landet for ti år siden. Sammenliknet med 2015 var antall utvekslingsstudenter i USA halvert i 2024.
Økonomi/administrasjon og IKT vokser mest
De siste ti årene er det fagfeltet økonomi og administrasjon som har hatt størst vekst, framfor alt ved private institusjoner. På andre plass kommer naturvitenskap og tekniske fag, og her er det særlig på utdanninger i informasjons- og datateknologi at studenttallet har økt.
På masterutdanninger har det vært en særlig stor økning på helse- og sosialfag.
Humanistiske og estetiske fag har på sin side hatt en betydelig nedgang i siste tiårsperiode.
Kraftig økning i avlagte doktorgrader
Antall avlagte doktorgrader økte kraftig i 2024. Denne økningen var forventet med tanke på at mange ph.d.-kandidater søkte forlengelse under covid-19-pandemien. De økte opptakstallene til doktorgradsutdanningen i årene fram mot 2018 tilsa også at tallene på avlagte grader ville øke.
Flertallet av doktorgrader avlegges ved de forskningstunge og disiplinrettede institusjonene. UiO og NTNU stod for mer enn halvparten av alle doktorgrader.
Færre midlertidig ansatte
Rapporten viser at andelen midlertidig ansatte ved universiteter og høyskoler har sunket for alle typer stillinger siden 2016.
Nøkkeltall, høyere utdanning 2024 (2023)
- Antall studenter: 301 879 (299 062)
- Antall ansatte ved universiteter og høyskoler: 42 246 (43 314)
- Andel midlertidig ansatte i vitenskapelige stillinger: 9,6 % (11,1 %)
- Andel midlertidig ansatte i administrative stillinger: 8,1 % (8,8 %)
- Antall avlagte doktorgrader: 1 850 (1 612)
- Antall utreisende utvekslingsstudenter (fra Norge): 7 832 (7 912)
- Antall innreisende utvekslingsstudenter (til Norge): 11 006 (10 494)