Historisk arkiv

Nye økonomiske tiltak for studenter under koronakrisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Studenter vil få utbetalt stipend og lån for resten av semesteret sammen med utbetalingen for april. Det utgjør for de fleste 27 550 kroner. I tillegg får de som har mistet arbeidsinntekt på grunn av korona-krisen mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26 000 kroner med Lånekassens gunstige betingelser. – Disse tiltakene vil gi studentene tilgang til ekstra penger raskt, sier forsknings – og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Oppdatert 3. april: Stortinget har bevilget en milliard kroner til at 8000 kroner av dette lånet omgjøres til stipend. 

I likhet med mange andre har også en del studenter blitt permittert fra jobben de har ved siden av studiene på grunn av korona-pandemien. De har dermed mistet en viktig biinntekt og det har skapt usikkerhet og økonomiske utfordringer for en del studenter.

I likhet med andre borgere blir også studenters økonomi rammet av den lammende pandemien. De sitter heldigvis igjen med studiestøtten, men for mange er ikke det alene nok til å dekke faste utgifter. Det forstår jeg har skapt usikkerhet for mange. Derfor er jeg glad vi nå har kommet frem til en god løsning for å avhjelpe studenter som har mistet viktig biinntekt, sier Asheim.

Studentene får utbetalt støtte for mai og juni i april

Lånekassen kommer til å utbetale utdanningsstøtten for mai og juni sammen med utbetalingen for april. For en student som mottar fullt lån og stipend vil det bety at istedenfor de vanlige 8265 kronene, vil du motta 27 550. Årsaken til det høye beløpet er at utbetalingen i juni er på 11 020 kroner til de som er studenter også den måneden.

– Dette er et tiltak som på kort tid gir studentene mer å rutte med. Om tre uker vil  landets studenter på fagskoler, høyskoler og universiteter med fullt lån og stipend få 27 550 kroner inn på konto, sier Asheim.

Studenter som mister inntekt får tilbud om ekstra lån

I tillegg kan studenter som trenger ekstra penger på grunn av inntektsbortfall velge å godta et ekstra lån fra Lånekassen på 26 000 kroner. Studielån er et gunstig lån som ikke har etableringsgebyr, er rentefritt under utdanningen, har lave termingebyrer, gis uten sikkerhet og som gir mulighet for 36 betalingsutsettelser.

Når studentene søker må de bekrefte at de har mistet inntekt og har behov for lånet. Ordningen bygger på stor grad av tillit med egenrapportering, men Lånekassen vil følge opp med ordinær kontroll. Lånekassen jobber med å få på plass den tekniske løsningen og det vil være mulig å søke i mai, sier Asheim.

Utvidet frist for å søke studiestøtte

Allerede forrige uke utvidet regjeringen fristen for å søke om vanlig lån og stipend hos Lånekassen denne våren til 15.april. Det gir studenter som ikke har tatt opp lån og stipend muligheten til å søke om støtte. I tillegg kan de som har søkt om mindre enn maksbeløpet, søke på nytt hvis de ønsker å få økt beløpet.                                           

- Det betyr at studenter som har basert seg på inntekter fra jobb, nå vil kunne få utbetalt studiestøtte for januar, februar og mars, og i tillegg være sikret inntekt i april, mai og juni. Det gir et betydelig økonomisk løft til en gruppe studenter som for kort tid siden manglet det sikkerhetsnettet et studielån er, sier Asheim.

Oppsummert:

  • Utdanningsstøtten for mai og juni utbetales sammen med utbetalingen for april.
  • Mulighet til å ta opp et ekstralån på 26 000 kroner for studenter som har mistet arbeidsinntekt på grunn av korona våren 2020. Dette gjelder også for norske studenter i utlandet som kan dokumentere inntektsbortfall.
  • Fristen for å søke om ordinært lån og stipend hos Lånekassen for våren 2020 er utsatt fra 15.mars til 15.april. Dermed kan de som ikke har søkt om lån og stipend dette semesteret gjøre det. I tillegg kan studenter som har søkt om mindre enn maksbeløpet gjøre om på søknaden for å få økt beløpet.

Fakta:

  • Stortinget har bedt om at det er ordninger i Lånekassen som brukes for å gi inntektssikring for studenter under koronakrisen.
  • Beløpet blir 27 550 for studenter som har rett på 11 mnd. studiestøtte (studenter ved fagskoler, universiteter og høyskoler) fordi det er vanlig 8 265 for april og mai, mens det er 11 020 for juni.
  • Samlet utbetaling av støtte for april, mai og juni gjelder for studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter. Beløpet vil avhenge av hvor mye studiestøtte de vanligvis får. Samlet utbetaling av støtte for april og mai gjelder for elever ved folkehøyskoler og i videregående opplæring. Beløpet vil avhenge av hvor mye studiestøtte de vanligvis får.