Nye redningshelikoptre avduket

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

I dag ble de to første nye redningshelikopteret Norge har bestilt avduket i Yeovil, Storbritannia. Forsvaret har driftsansvaret for redningshelikoptrene på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet.

De nye helikoptrene vil ha høyere hastighet og vesentlig bedre rekkevidde enn dagens Sea King. De har en stor og fleksibel kabin, og de er velegnet til medisinsk behandling. Bedre navigasjons- og søkeutstyr vil dessuten legge til rette for at folk kan oppspores raskere og mer effektivt. Dette vil gi mer trygghet for folk på sjøen, langs kysten og i avsidesliggende områder over hele landet. 

De to første nye redningshelikopteret Norge har bestilt ble i dag avduket i Storbritannia.
De to første nye redningshelikopteret Norge har bestilt ble i dag avduket i Storbritannia. Foto: Andreas Bondevik, JD

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som er ansvarlige for anskaffelsen, som eier helikoptrene og som er ansvarlige for redningstjenesten. Norge skal anskaffe 16 nye redningshelikoptre fra Leonardo Helicopters (tidligere AgustaWestland).

Kostnadsrammen for anskaffelsen av nye redningshelikoptre er på om lag 14 milliarder kroner. Anskaffelsesprosjektet innebærer også at redningshelikopterbasene utbedres eller at det bygges helt nye baser der hvor eksisterende bygningsmasse ikke kan gjenbrukes.

I dag har Norge tolv Sea King redningshelikoptre. De har vært operativ i Norge siden 1973 og flyr fra fem faste baser: Banak, Bodø, Ørland, Sola og Rygge. I tillegg kommer Florø. De nye helikoptrene vil operere ut fra de samme basene som Sea King og vil være fullt operative i løpet av 2020.

Forsvaret vil gjennomføre operasjonell testing og evaluering på de første helikoptrene i perioden mars 2017 til mars 2018. Det skal vurderes om løsningene som er valgt fungerer slik som tiltenkt eller om det må gjøres endringer og/eller utbedre mangler som først blir oppdaget mens helikopteret brukes i sitt rette miljø. 

Se flere bilder fra seremonien på flickr.