Nye sanksjoner mot Russland innført i norsk rett

Norge har innført en ny sanksjonspakke mot Russland i norsk rett. Sanksjonene inneholder blant annet tiltak som retter seg mot skyggeflåten. De nye sanksjonene samsvarer med EUs 15. sanksjonspakke. Norge sluttet seg til denne pakken 18. desember i fjor. Sanksjonene trer i kraft 19. februar 2025.

– De nye sanksjonene skal svekke Russlands evne til å fortsette sin ulovlige aggresjonskrig i Ukraina, og ramme dem som bidrar til at Russland kan holde sitt krigsmaskineri gang. Sammen med sivil, militær og politisk støtte til Ukraina, er sanksjonene et helt sentralt virkemiddel mot Russlands aggresjonskrig mot Ukraina, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

EU har innført omfattende sanksjoner mot Russland. Norge har sluttet opp om alle sanksjonspakkene til EU, med noen nasjonale tilpasninger. Sanksjonene gjennomføres fortløpende i norsk rett.

EUs 15. sanksjonspakke inneholder tiltak mot flere selskaper som støtter Russlands militærindustrielle kompleks. De vil bli underlagt strengere eksportrestriksjoner. Noen av selskapene er lokalisert i tredjeland og anses av EU for å ha vært involvert i omgåelse av sanksjonene.   

EUs 15. sanksjonspakke inneholder også tiltak som retter seg mot skyggeflåten. Norge samarbeider tett med nordeuropeiske land om denne problematikken og deler informasjon. Det er nå 52 ytterligere listeførte skip som er omfattet av sanksjonene mot Russland.

– Seilinger i norske havområder får konsekvenser for skyggeflåten. Flere av skyggeflåteskipene som har seilt i norske havområder listeføres i denne pakken. Norge samarbeider og deler informasjon med andre land med mål om å bidra til å styrke sanksjonene mot skyggeflåten, sier utenriksministeren.

Sanksjonene mot Russland er gjennomført i forskrift 15. august 2014 nr. 1076 om restriktive tiltak vedrørende handlinger som undergraver eller truer Ukrainas territorielle integritet, suverenitet, uavhengighet og stabilitet.

Veiledning om sanksjonene

Veileder om sanksjoner som svar på Russlands militære aggresjon mot Ukraina finnes på hjemmesidene til Deksa.

Lovtekster

Forskriftsendringene som Utenriksdepartementet har innført er nødvendige for å gjennomføre EUs sanksjoner i Norge. Endringsforskriften er tilgjengelig her. Forskriften trer i kraft straks og publiseres på Lovdata.

 

Oversikt over sanksjonene som innføres i norsk rett

Den nye runden med sanksjoner samsvarer i det vesentligste med tiltakene i EUs 15. sanksjonspakke med noen tilpasninger. I tillegg innføres bestemmelsene fra EUs regelverk for å bruke den ekstraordinære avkastningen av immobiliserte russiske sentralbankmidler til å støtte Ukraina. De nye sanksjonene mot Russland omfatter blant annet:

  • Listeføring av 54 fysiske personer og 30 juridiske personer under økonomiske frystiltak. Listeføringene er allerede gjennomført i norsk rett.
  • Det innføres et nytt unntak i § 6b fra frysforpliktelsen for visse enheter.
  • Vedlegg XLII oppdateres med 52 fartøyer fra tredjeland som vil rammes av forbudene i forskriftens § 19ac. Dette inkluderer forbud mot å anløpe havner på Fastlands-Norge og gi faglig bistand til fartøyene. Det er også forbudt med import, salg og flaggregistrering av slike fartøy. Fartøyene er oppført i vedlegget på bakgrunn av blant annet tilknytning til skyggeflåten, at de er involvert i transport av militært utstyr for Russland eller stjålet ukrainsk korn. Listen inneholder nå totalt 79 listeførte fartøyer og bakgrunnen for de konkrete listeføringene fremgår av vedlegg XLII.
  • Frister i flere bestemmelser, blant annet relatert til avvikling av forretningsvirksomhet i Russland, forlenges.
  • Vedlegg VI oppdateres med 32 nye enheter som ifølge EU direkte støtter Russlands militærindustrielle kompleks. De vil bli underlagt strengere eksportrestriksjoner når det gjelder flerbruksvarer og -teknologi, samt varer og teknologi som kan bidra til teknologiske forbedringer av Russlands forsvars- og sikkerhetssektor. Noen av disse enhetene er lokalisert i tredjeland og har ifølge EU blant annet vært involvert i omgåelse av sanksjonene.

Det er også innført enkelte mindre endringer av teknisk karakter i tråd med EUs forordninger.