Nyheter

Nye stridsvogner testes på Rena

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Vintertestingen av det som kan bli Norges nye stridsvogn er nå i gang på Rena. Det er to stridsvogner det står mellom, og torsdag 27.januar fikk forsvarsminister Odd Roger Enoksen en prøvetur med de to.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen var med og prøvekjørte det som kan bli Norges nye stridsvogner på Rena.
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen var med og prøvekjørte det som kan bli Norges nye stridsvogner på Rena. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD

De to stridsvognene som nå testes er tyske Leopard 2A7 og sør-koreanske K2 Black Panther. Stridsvognene skal nå over en lengre periode utsettes for norske forhold med snø, kulde og annet ufyselig vær. Vognen skal og igjennom tekniske vurderinger og tester. Det er Forsvarsmateriell og Hæren som gjennomfører testingen.

Etter en prøvetur med vognene var forsvarsministeren meget fornøyd.

– Vi har meget kvalifiserte folk til å gi råd om hvilken stridsvogn som bør velges. Det som er spennende for meg er å få et innblikk i prosessen som pågår. At Forsvaret trenger nye stridsvogner er det ikke tvil om, og for meg er det viktig å følge dette anskaffelsesprosjektet, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Statsråden fikk ikke bare se vognene, han fikk også en prøvetur med begge to. Etter prøvekjøringen var han meget fornøyd.

– Dette var en opplevelse. Det var litt av en følelse å høre motorene buldre mens du suser igjennom skogen. Dette virker å være to meget gode alternativer og jeg tror fagfolkene får en utfordrende jobb i utvelgelsesprosess, avslutter forsvarsministeren.

Den vedtatte langtidsplanen for forsvarssektoren legger opp til en mekanisert brigade med fire bataljoner. Kostnadsrammen for stridsvognsanskaffelsen på 19,3 mrd. kroner ble godkjent av stortinget i fjor Kontraktsforhandlingene vil avgjøre hvor mange stridsvogner det er mulig å anskaffe innenfor kostnadsrammen. Det er planlagt valg av stridsvogn og kontraktsignering i desember 2022.

De to stridsvognene som nå testes er tyske Leopard 2A7 og sør-koreanske K2 Black Panther.
De to stridsvognene som nå testes er tyske Leopard 2A7 og sør-koreanske K2 Black Panther. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD