Økt støtte til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA)

– FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger er kritisk viktig for den humanitære innsatsen i Gaza, men også avgjørende for å levere grunnleggende tjenester for palestinske flyktninger på Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem, i Jordan, Libanon og Syria. Derfor har Norge vært svært tydelig i vår støtte til organisasjonen, og derfor øker vi nå den norske støtten ytterligere, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide besøker Husseini flyktningleir for palestinske flyktninger i Jordans hovedstad Amman.
Utenriksminister Espen Barth Eide besøker Husseini flyktningleir for palestinske flyktninger i Jordans hovedstad Amman. Foto: Tuva Bogsnes / Utenriksdepartementet

Økningen på fem millioner kroner betyr at den norske støtten til UNRWA er på 280 millioner kroner for 2025. Den økte støtten ble annonsert under utenriksministerens besøk i Husseini flyktningleir i Jordan i dag. I leiren bor over 34 000 palestinske flyktninger som er avhengige av hjelp fra FN-organisasjonen.

Tallet på registrerte palestinske flyktninger er på over 5,9 millioner. UNRWA drifter 711 skoler, 141 helseklinikker, gir mikrokredittlån og andre tjenester til palestinske flyktninger i 58 leire i hele regionen.

– Det var sterkt å møte de palestinske familiene som i generasjoner har levd på flukt. Når du arver et liv på vent, er et trygt sted å bo, et helsetilbud og det å ha en skole å gå til avgjørende for å kunne opprettholde et framtidshåp. De palestinske flyktningene i hele regionen er avhengige av at vi ikke glemmer deres skjebne og at støtten opprettholdes, sier Eide.

Under besøket til flyktningleiren i Amman fikk Eide høre om viktigheten av UNRWAs arbeid, men også om de utfordringer organisasjonen nå møter. UNRWA står i en vanskelig politisk og økonomisk situasjon som følge av Israels kampanje mot organisasjonen og lovgivning som er innført med formål å avvikle UNRWA. Den finansielle situasjonen har blitt kraftig svekket som følge av kutt i bistand fra særlig USA, men også andre land som ikke har gjenopptatt sin støtte.

– Det er viktig for Norge å støtte UNRWA politisk og økonomisk, særlig i den vanskelige situasjonen de står i nå. Vi arbeider også for at andre land skal gjenoppta og øke støtten og har en rekke ganger tatt til orde for at UNRWA må få fortsette sitt viktige arbeid til tross for begrensninger på bakken, sier Eide.  

At Israel blokkerer FN og andre humanitære aktørers tilgang til Gaza er også grunnen til at Norge tok initiativ til en rådgivende uttalelse fra Den internasjonale domstolen (ICJ) om Israels forpliktelser til å tilrettelegge for humanitærhjelp til befolkningen i Gaza. Domstolen er forventet å avgi sin rådgivende uttalelse snarlig.    

Eide gjentok også Norges syn på den nye israelske ordningen for nødhjelp til Gaza (Gaza Humanitarian Foundation).

– Den er uakseptabel. Den vil ikke virke i praksis, og strider mot alle humanitære prinsipper. Norge stiller seg bak FN og andre humanitære organisasjoner som har gjort det klart at det er uaktuelt å støtte denne nye ordningen. De har allerede forsyninger, kapasitet og planer for å nå hele befolkningen. De trenger bare tilrettelegging fra Israel for å få dette til.

– Mekanismen som Israel planlegger, gir en av partene i konflikten full kontroll med nødhjelp, i strid med folkeretten. Humanitær bistand skal ikke benyttes for å oppnå politiske og militære mål. Å godta et slikt system ville sette en uakseptabel presedens for hvordan humanitær hjelp skal gis, ikke bare i Palestina, men også i resten av verden, avslutter Eide.